Novice o koncih

Kulturna ali glasbena novica
7. 4. 2014 - 14.10

S podelitvijo nagrad se je včeraj v Prešernemu gledališču Kranj zaključil 44. Teden slovenske drame. V enajstih dneh, kolikor jih je letošnji dramski teden premogel, se je na odrih dogodilo šestnajst predstav, ki jih je videlo zavidljivih 3000 obiskovalcev. Ti so nagrado za najboljšo predstavo po mnenju občinstva namenili avtorskemu projektu Robinson v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Grumovo nagrado za najboljše novo dramsko besedilo je žirija namenila Vinku Möderndorferju za družbeno satiro in črno komedijo z naslovom Evropa. Avtor, katerega drame so bile že večkrat nominirane, nagrajen pa je bil že leta 2012, tokrat tematizira vrsto družbenih vprašanj s poudarkom na eksistencialni krizi mlade generacije.

Podeljeni sta bili še dve nagradi, in sicer za najboljše dramsko besedilo mladega avtorja do 30 let, ki jo je prejela Tjaša Mislej za besedilo Panj, in nagrada za najboljšo predstavo po mnenju žirije, ki jo je med osmimi tekmovalnimi predstavami prejel avtorski projekt o izbrisanih 25.671 v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj.

 

Nič kaj vesele novice pa prihajajo s sedeža zavoda Emzin, ki je podobno kot drugi neodvisni zavodi začel delovati v 90. letih. Zavod, ki je najbolj znan po vsakoletnemu natečaju in razstavi Fotografija leta in svoji reviji, je klonil pod finančnimi pritiski. Za nenehnimi brezglavimi finančnimi rezi, ki jih vlada izvaja v kulturi, so tako začele padati tudi najuspešnejše glave. O vzrokih, ki bodo začasno, nemara pa tudi za stalno prekinili delovanje zavoda, govori Jasna Rackov, urednica revije in izvršna direktorica zavoda Emzin.

*Izjava se nahaja v posnetku

Kljub zamrznitvi dejavnosti bo zavod Emzin torej še obstal, vprašanje pa je, v kakšni obliki. O konkretnih rešitvah Rackova zaenkrat še ne govori.

*Izjava se nahaja v posnetku

 

V kakšnih pogojih danes deluje kultura, ve tudi Peter, ki je pripravil kulturne novice.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.