Novinarski angažma in ilustracije

Kulturna ali glasbena novica
23. 10. 2017 - 15.15

Kaj združuje novinarko in pisateljico Rebecco West, hrvaško novinarko Slavenko Drakulić, belorusko pisateljico Svetlano Aleksijevič in ameriško aktivistko Barbaro Ehrenreich? Prihajajo z različnih koncev sveta, ki ga vsaka v svojih delih in angažmaju ubeseduje na drugačen način. Danes bo vsa štiri imena v dialog postavila Leonora Flis. Kako bo to potekalo in katere teme bodo v ospredju, nam pove predavateljica sama.

Izjava

Da gre za štiri novinarke oziroma pisateljice, vsekakor ni naključje.

Izjava

Kaj vse so še skupne točke teh avtoric, boste izvedeli danes ob 20.00 uri v Trubarjevi hiši literature na predavanju Družbeni in socialni angažma v delih ženskih novinark/pisateljic.

Kako pa se angažirajo ilustracije? Sodelujoči umetniki v okviru Bianala neodvisnih danes predstavljajo projekt Allstars, ki sestavlja mlade ilustratorje v slovenskem prostoru. Tokrat bodo mladi ustvarjalci v galeriji DobraVaga predstavili svojo novo vizualno knjigo in avtorski zin Primoža Zorka. Kako v današnjem prostoru razumemo umetniški izraz, ki ga posreduje ilustracija, smo vprašali Ireno Silić, producentko razstave.

Izjava

Iz Ljubljane pa se tokrat prestavljamo v Srbijo, kjer so aretirali umetnika Vladana Jeremića in Uroša Jovanoviča, saj naj bi ob otvoritvi Muzeja sodobne umetnosti v Beogradu žalila predsednika Aleksanda Vučića. Muzej sodobne umetnosti v Beogradu je po desetletju zaprtja končno doživel otvoritev, ki pa je očitno terjala žrtve. In kaj je Vučića tako podžgalo? Na dan otvoritve so obiskovalci bili pozvani, naj si nadanejo papirnate maske, ki predstavljajo srbskega predsednika in na vhodu delijo letake s sliko sendviča. Po končanem performansu, ki je protestno izražal krizo kulturne politike v Srbiji, je prišla policija ter Jeremića in Jovanovića odpeljala. Dogodki so zagotovo zastrašujoč prikaz na srbski kulturni sceni, kjer se očitno pod vprašaj postavlja svoboda umetniškega izraza.

 

Več o dogodkih v Srbiji še poročamo!

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness