Novomedijske kulturne novice

Kulturna ali glasbena novica
27. 5. 2013 - 14.10

V okviru Ljudmilinih digitalnih obrokov se danes v Ljubljani mudi Lynne Brunning, mednarodno uveljavljenja modna oblikovalka, DIY hekerka in ustvarjalka ter inovatorka na področju takoimenovane „wearable“ umetnosti, e‑tekstilij, adaptivnih tehnologij in novih medijev. Na kakšen način se nove tehnologije lahko aplicirajo na tekstil in na kakšen način bo ob sedmi večerni uri v Ljudmilinih prostorih predstavila svoje delo, nam je povedala avtorica sama.

*IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU

 

S svetlobno akcijo treh različnih postavitev se v Galeriji Vžigalica jutri ob 21.30 odpira sedmi festival Svetlobna gverila, katerega osrednji fokus bo letos tematika svetlikanja. Spomnimo, da gre za festival, ki na različne načine in na različnih prostorih preizprašuje uporabo svetlobe kot umetniškega medija, hkrati pa tudi vlogo svetlobe v javnem prostoru. Zakaj so za letošnjo edicijo izbrali temo svetlikanja in kaj to pomeni za sam potek festivala, odgovarja Katarina Mirović, programska selektorica festivala.

*IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU

Na vprašanje, kakšen učinek je festival dosegel na uveljavitev uporabe svetlobe kot umetniškega medija, pa Katarina Mirović odgovarja s kratko zgodovino samega festivala.

*IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU

 

Festival Svetlobna gverila bo potekal vse do 29. junija, kot enega izmed osrednjih dogodkov pa Mirović izpostavlja delo Laurenza Thainerta, ki bo v Vžigalici postavil razstavo Gespint iz elektroluminiscentnih žic.

 

Zagrebška Galerija Nova pa jutri ob sedmi uri odpira razstavo, posvečeno dizajnerskim praksam kultnega hrvaškega fanzina Arkzine, katerega so v dizajnerski reviji Print že pred leti razglasili za enega izmed medijev, ki so spremenili zgodovino dizajna. Pa ne samo dizajna, temveč tudi kar delovanje medijev kot takih, kajti Arkzine, ki je sprva deloval kot politični fanzin, kasneje pa tudi kot glas neodvisne kulture, je z uporabo novomedijskih tehnologij in zavezanosti k nekaterim avantgardnim in postmodernim medijskih principom redefiniral, kaj sploh pomeni medij v realnosti novih tehnologij in realnosti globalnega kapitalizma. Arkzine je kot mesečni fanzin antivojne kampanije sicer začel izhajati leta 1991, nakar je leta 1994 prešel v dvotedensko periodiko, kasneje pa se je njegov javni vpliv postopoma marganiliziral in izgubil.

 

Dnevno periodiko kulturnih novic na Radiu Študent pa je danes zapolnil Robert Bobnič.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness