O beguncih in Državi

Kulturna ali glasbena novica
17. 6. 2019 - 15.10

Ob bližajočem se svetovnem dnevu beguncev, ki bo v četrtek 20. junija, Slovenska filantropija organizira že deseti Festival migrantskega filma. Za festival so se odločili, ker se jim je film zdel primeren medij za približevanje te tematike raznorodnemu občinstvu. Ljubljanski del festivala, ki se bo otvoril nocoj ob 17. uri v Kinodvoru, prirejajo v sodelovanju v različnimi partnerji - poleg Kinodvora bodo filmi predvajani še v Slovenski kinoteki, Pritličju in Slovenski filantropiji. Letošnja edicija festivala se posveča trem tematikam: portretom beguncev, begunstvu LGBTQIA+ oseb ter zapiranju mej pred dejanskim ali namišljenim valom beguncev. Slednji tematiki bo posvečen zadnji dan festivala, četrtek, 20. junija, s projekcijama dveh filmov v Slovenski kinoteki ter pogovorom z režiserko Giulio Bertoluzzi in Arnejem Zupančičem iz iniciative Info Kolpa.

Jutri, v torek, 18. junija, se bo festival posvetil tematiki LGBT begunstva, o kateri smo govorili s programsko vodjo festivala, Marino Uzelac.

Izjava.

Festivalski nabor 17 filmov iz 10 držav sestavljajo tako kratki kot celovečerni filmi, tako igrani filmi kot dokumentarci. Kot nam je povedala Uzelac, je za organizatorje poglavitna tematika begunstva, hkrati pa filmske projekcije dopolnjujejo diskusije ter postrežba izven evropske kulinarike.

Izjava.

Poleg ljubljanskega dela festivala, ki vsako leto odpira specifične tematike svoji pretežno stalni publiki, je za organizatorje pomembno tudi nagovarjanje občinstva, ki mu ta tema nemara ni blizu ali ima o njej že vnaprej izdelano negativno mnenje. Zato festival gostuje po mreži enajstih slovenskih mest, večinoma v kombinaciji kratki filmi, pogovor plus hrana. S tem formatom se želijo izogniti enoznačnemu promoviranju svojega zornega kota, ki bi znalo povzročiti negativen odziv, in raje omogočiti obiskovalcem neposredno izkušnjo drugačne kulture ter pogovor za skupni premislek.

Izjava.

Na še en bližajoč se pomemben dan, dan državnosti, pa se lahko pripravite z ogledom predstave Država, katere premiera bo nocoj ob 20. uri v Slovenskem mladinskem gledališču, ponovitve pa se bodo nanizale še vsak dan ta teden. Dvodelna predstava se z dvema različnima dramskima predlogama referira na Platonovo Državo ter njegovo prispodobo o votlini.

Besedilo za prvi del predstave je prispevala mlada poljska dramatičarka Agnieszka Jakimiak, ki likom iz Platonove Države poišče sodobne alternative - od politikov Therese May in Donalda Tuska do lastnika verige H&M Stefana Perssona, norveškega množičnega morilca Breivika, nemške desničarske političarke Beatrix  von Storch ter slovenskih likov Slavoja Žižka in režiserja Janeza Janše. Ti liki se bodo na sceni, ki je replika prostora, v katerem je bila podpisana Maastrichtska pogodba, soočali z našo sodobno državo, torej Evropsko unijo. Slava ji!

Drugi del, za katerega je besedilo napisal švedski dramatik Tom Silkeberg, pa je bolj nekakšna dekonstrukcija naše sodobnosti. Skozi Platonovo podobo o votlini naj bi se, sodeč po gledališkem listu, nastopajoči soočili s sencami neoliberalizma in fašizma ter z lastno nezmožnostjo predstavljanja. Režiserka Anja Suša je v gledališkem listu takole pojasnila svoj režijski pristop k povezovanju dveh raznorodnih dramskih predlog: “Zamisel  je bila, da  v prvem delu spravimo  v pogon celoten gledališki  aparat in zavestno proizvajamo  iluzijo, v drugem pa raziščemo,  kaj se zgodi, ko jo potisnemo ob  stran oziroma ko določene in, kot bi  rekel Godard, »nejasne ideje« ostanejo samo  v govoru in jih ne umestimo tudi v prostor.“

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.