O DOMAČI SCENI TUJI GOSTJE

Kulturna ali glasbena novica
29. 2. 2016 - 15.10

V okviru festivala Fabula, ki ta mesec in vse do 6. marca poteka na raznih prizoriščih po Sloveniji, bo nocoj ob šesti uri okrogla miza z naslovom Barbari pred vrati. Debato bo vodil gostujoči hrvaški pisatelj bosanskih korenin Igor Štiks in tudi zasedba bo z izjemo filozofinje Alenke Zupančič povsem mednarodna. Sodelovali bodo še francoski filozof Jean-Calude Milner ter hrvaški filozof in aktivist Srečko Horvat, belgijski politolog Peter Vermeerch in srbski publicist Teofil Pančić. Razlog za debatni večer naj bi bil splošni manko konkretne refleksije begunskega pojava na slovenski intelektualni sceni, zato bodo o njem spregovorili povabljeni gostje iz tujine. Organizatorji Fabule v času najbolj akutnih dogodkov na meji očitno niso spremljali prispevkov in analiz znotraj medijske krajine, vključno z našim radiem. Izhodišče pogovora bo esej Petra Vermeercha, ki je pretekla dva meseca gostoval kot rezident ter spremljal dogajanje na naših mejah. Kako bo debato zastavil, smo govorili z moderatorjem Igorjem Štiksom:

Izjava

 

V Kinu Šiška se bo drevi ob 20. uri mogoče udeležiti ne zvočnega koncerta, temveč zvočnega performansa. Gostovanje Francisca Lopeza organizira zavod Cona, ki vzpostavlja tudi začasno radijsko postajo za sodobno umetnost po imenu radioCona, in sicer na valovih 88.8 MHz ter na spletu. Dogodek je del razstave občasnega radiaCona, ki bo predstavil zvočna dela domačih umetnikov, posvečena prestopnemu letu. Lopez pa predstavlja enega glavnih akterjev zvočne umetnosti ter eksperimentalne glasbe, nastop naj bi obetal raznolike naravne in umetne zvoke z vseh koncev sveta. Z nastopajočim smo spregovorili, v čem je zanj razlika med koncertom in performansom, ter o naravi njegovega dela:

Izjava

 

Od debatiranja in zvočenja še k plesni improvizaciji, kjer tudi glasbene ne bo manjkalo. Zavod Sploh v Španski borcih že lep čas organizira serije dogodkov z naslovom Neforma, ki povezujejo sodobno glasbeno in plesno improvizacijo. Nocoj ob 20ih bodo preplet giba in zvoka kreirali plesalki Maja Kalafatić in Evin Hadžialjević ter glasbenik Matej Bonin.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness