O generacijskem in našem času

Kulturna ali glasbena novica
16. 12. 2014 - 14.10

Nesptrpno približujoč se konec leta je čas velikih in malih razmislekov o minulih dogodkih, zlomljenih in izpolnjenih obljubah, plusih in minusih, o svetu in življenju nasploh. V tem lomečem se času bodo vase in v svet okoli sebe pogledali tudi na okrogli mizi, ki bo danes zvečer ob 17.29 uri potekala v prostorih Inštituta IRIU na Resljevi 20. Premislek z naslovom O generacijskem diskurzu bo moderiral Muanis Sinanović,ki nam je predstavil sodelujoče govorce in strugo, po kateri bo tekla reka besed.

*Izjava v posnetku.

Diskurz o generaciji oz. sam pojem generacije je zadnje čase spet aktualen in precej silovito jadra po javni, sploh literarni sferi. Zanimalo nas je, kje lahko po mnenju Sinanovića najdemo njegove sprožilce.

*Izjava v posnetku.

Da pa je generacijski diskurz oz. diskurz o generaciji očitno aktualen, nujen, žgoč in cvetoč kaže dejstvo, da bosta danes na isto temo ob skorajda istem času in v istem mestu potekali kar dve okrogli mizi na to temo. Druga razprava z naslovom Delo »večno mlade« generacije bo potekala nedaleč stran, v Študentski čitalnici na Borštnikovi 2. V organizcaiji Air Beletrina in Revije Razpotja bodo ob 18. uri o »generacijskem« razmišljali Izar Lunaček, Jaša Lorenčič, Katja Perat in Blaž Kosovel pod moderatorsko taktirko Mance G. Renko. Tako smo se vprašali, ali smo poleg večnega medgeneracijskega razkola morda priča še generacijskemu?

*Izjava v posnetku.

O družbeno-socialnem kontekstu, v katerega so pahnjene danšanje večno mlade in nemlade generacije, pa bodo razmišljali oz. ga pokazali v Slovenskem mladinskem gledališču, kjer bo ob 20. uri na oder premireno postavljena predstava, črna komedija Glengarry Glen Ross, po večkrat nagrajenem in filmsko adaptiranem tekstu ameriškega dramatika Davida Mameta. Zdi se, da je zgodovinska sinusida čas brsteče pokajočih osemdesetih zanihala naš trenutek do enakega, če ne celo temnejšega stanja, ki ga niti velike forme tragedije in komedije ne morejo več zajeti. Pod režijsko taktirko Vita Tauferja bodo neizprosno divjino sveta nepremičninskih agnecij postavili v dialog z našim trenutkom. In če smo se danes temu sploh še zmožni črno smejati, lahko preverite v enem od teh decembrsko razmišljujočih večerov lomečega se konca leta.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness