O humani digitalnosti

Kulturna ali glasbena novica
29. 9. 2016 - 15.13

Kje je meja med človekom in tehniko, kje se srečata tehnologija in humanistika? Kje je meja med človeškim in programskim jezikom? 0110100? Ta in ostala velika vprašanja bodo morda dobila odgovore te dni, ko poteka deseta izvedba Konference jezikovne tehnologije.

Danes že poteka prvi dan programa, ki bo na Filozofski fakulteti potekal še jutri in v soboto, več o sami usmeritvi letošnje konference pa nam je zaupala predsednica Slovenskega društva za jezikovne tehnologije Darja Fišer:

Izjava

Konferenca se letos torej širi na področje digitalne humanistike, torej na precej vitalno in aktualno raziskovalno področje, v katerem se digitalne tehnologije uporabljajo pri raziskavah v humanistiki za študij jezika, družbe in kulture. O digitalni humanistiki še enkrat Darja Fišer:

Izjava

Konferenco skupaj organizirajo Slovensko društvo za jezikovne tehnologije, Center za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani ter raziskovalni infrastrukturi CLARIN.SI in DARIAH-SI, letos pa jo plemeniti precej gostujočih tujih strokovnjakov.  Izpostaviti velja morda le še letošnjo novost – sekcijo študentskih prispevkov, ki bo na sporedu v soboto.

 

Poleg konference vam danes priporočamo še dva kulturna dogodka. V ljubljanski Mestni galeriji bo drevi ob 19. uri otvoritev doživela razstava Better Doggy Style Than No Style. Gre za skupinsko razstavo šestih umetnikov, ki pripadajo isti generaciji in jih družijo podobni pristopi ter razmišljanja o vprašanjih predstavnosti slikarstva.

 

Večerno intelektualno sprostitev pa nam danes ob 20. uri nudi Slovensko narodno gledališče v Novi Gorici, kjer bodo premierno uprizorili delo Nebojše Popa Tasića ''Zakaj ptiči pojejo''. Gre za komedijo o žalosti, ki je nastala na željo gledališča in režiserke Yulie Roschina. Pravijo, da besedilo govori o ujetosti človeka v igro življenja, iz katere ne more izstopiti, saj ga določa svet okrog njega, med tem pa ptiči pod nebom svobodno pojejo. Tako pač pravijo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness