O nagradah in novi številki revije Maska

Kulturna ali glasbena novica
23. 9. 2019 - 15.10

Pozdravljeni v Kulturnih novicah. Če september ni vaš najljubši mesec, ste lahko veseli, saj vstopamo v njegov zadnji teden. Ko smo že pri koncih, včeraj se je s podelitvijo nagrad vesna zaključil 22. Festival slovenskega filma. Gre za večdnevno prireditev, na kateri gledalec lahko sliši besede, kot so: “A je sploh še kdo normalen, razen mene in tebe?”, “Nakazila v Luksemburg so šla” in “What you can - all right”. Letos je strokovna žirija kar deset vesen podelila celovečernemu prvencu Zgodbe iz kostanjevih gozdov režiserja Gregorja Božiča. Film je tako prejel nagrado za najboljši film, režijo, glavno moško vlogo, fotografijo, izvirno glasbo, montažo, scenografijo, kostumografijo, masko in zvok. 

Na Slovenskem filmskem centru so vsebino prvenca povzeli z naslednjimi besedami, citiramo: “Sredi kostanjevih gozdov živi skopuški mizar in bolestno prešteva svoje novce. Na drugi strani reke se Marta, zadnja kostanjarka, pripravlja, da bo za zmeraj zapustila nesrečne doline in našla novo, boljše življenje onkraj oceana … Sanjska pripoved o razpadu majhne skupnosti na jugoslovansko-italijanski meji.” Konec citata. Pogovarjali smo se s producentko in soscenaristko filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov Marino Gumzi. Za nas je povzela začetne produkcijske faze, ki so omogočile nastanek filma.

izjava

V filmu Zgodbe iz Kostanjevih gozdov je Gumzi sodelovala kot producentka in soscenaristka. 

izjava

Gumzi nam je zaupala še svoje načrte glede naslednjih projektov.

izjava

Ker bomo o festivalu in filmih na radiu v tem tednu še govorili, se premaknimo na prizorišče Nova pošta, kjer se danes ob 19.00 odvija predstavitev nove številke revije Maska. V številki se avtorji prispevkov ukvarjajo s konceptom generacije, ki je po besedah urednic Alje Lobnik in Pie Brezavšček dvorezen, saj po eni strani zagotavlja reprodukcijo obstoječega stanja, po drugi strani pa to počne prek konservativnega principa: mojster-učenec. Tematiko nam je podrobneje opisala Brezavšček.

izjava

Zanimalo nas je, na kakšen način so se avtorji soočili s pojmom generacije. 

izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.