O prostoru na splošno, o zdravju in denarju pa v kulturi

Kulturna ali glasbena novica
15. 10. 2019 - 15.10

Prav lepo pozdravljeni v Kulturnih novicah. Še pred nekaj leti se je bilo po Slovenski cesti možno sprehoditi pod arkadami iz šestdesetih let. Da bi pridobila 200 kvadratnih metrov novih površin, je znana trgovska veleblagovnica prehod zasteklila. Res je bila očesu že takrat v napoto njena grda izložba, a se je bilo po centru mesta vseeno mogoče gibati drugače. Problematika prostora med drugim združuje področje arhitekture, urbanizma, sociologije, prostorskega načrtovanja, stanovanjske politike in ekonomije. Ljubitelji prostorske problematike se bodo danes odpravili na Filmski festival o mestih, urbanosti in arhitekturi - EDO. Gre za izobraževalni dogodek kolektiva Prostorož, ki bo razširil horizont znanja na področju prostora. O dogodku smo se pogovarjali s članico Prostoroža, Zalo Velkavrh.

Izjava

V kulturi pa, tako kot na vseh ostalih področjih, ne gre brez težav. Večinoma so težave neke splošne narave, lahko pa se pripetijo tudi na primer zdravstvene, in naša naslednja vest se nanaša prav na te. Na ministra za kulturo Zorana Pozniča je Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije naslovil poziv glede vzpostavitve specialistične zdravstvene ambulante za zaposlene v kulturi. Poziv sta sprožili neodzivnost in pasivnost ministrstva, ki je s predlogom že seznanjeno. Citiramo: “Zaposleni na področju kulture se namreč svojih delovnih mestih, zelo različnih in zahtevnih, srečujejo z izrazitimi in specifičnimi zdravstvenimi tveganji, zato bi bilo nujno urediti in okrepiti področje njihovega zdravstvenega varstva.” Konec citata. O specifičnih zdravstvenih tveganjih smo se pogovarjali z igralcem in pobudnikom ambulante Borisom Mihaljem.

Izjava

Mihalj izpostavi problem nevključenosti specifičnih zdravstvenih stanj kulturnikov v register poklicnih bolezni.

Izjava

Poleg pred kratkim objavljenega Javnega pisma kulturnikov ob sprejemanju proračuna je predsednik vlade Marjan Šarec dobil še vsaj eno sorodno pismo. Pod prvo se je podpisalo 32 kulturnih organizacij, pod drugo pa se je podpisal Uroš Korenčan, predsednik Kolegija direktorjev slovenskih gledališč, skupaj z enajstimi slovenskimi gledališči. Gledališčniki opozarjajo na padec finančne podpore za ustvarjanje programa v obdobju 2011 do 2019 in zahtevajo ukrepe. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.