Obdobja krize

Kulturna ali glasbena novica
31. 1. 2019 - 15.10

Kot smo vas obvestili v včerajšnjih Akademskih 15, se bo danes v Cankarjevem domu odvijala okrogla miza ob izidu slovenskega prevoda najnovejše knjige Bruna Latourja z naslovom Prizemljitev. Politika v času podnebnih sprememb. Na okrogli mizi bodo sodelovali klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, filozof Andrej Ule, sociolog in politik Pavel Gantar in raziskovalka Ajda Pistotnik. Pogovor bo moderiral sociolog Jože Vogrinc. Dogodek o Latourjevi knjigi je del projekta Noč idej, ki ga na današnji dan po celem svetu organizira Francoski inštitut. Namen projekta je razširiti debato o najbolj perečih političnih vprašanjih današnjega časa.

Francoski sociolog, antropolog in filozof Bruno Latour velja za enega najpomembnejših teoretikov znanosti in tehnologije v današnjem akademskem prostoru. Zaslovel je predvsem po svojem konstruktivističnem pristopu k znanstvenim praksam, s katerim problematizira zdravorazumsko koncepcijo znanosti kot docela racionalnega procesa. Latour poudarja vrsto ekonomskih in političnih dejavnikov, ki so notranji tako procesu znanstvenega raziskovanja kot tudi znanstveno zasnovani iznajdbi novih tehnologij. Nekaj o Latourjevem delovanju in metodi nam je povedal Jože Vogrinc.

Izjava.

To vsekakor ne pomeni, da se Latour povsem odpoveduje epistemološki ločnici med znanstvenim in neznanstvenim. Prizadeva si namreč za povrnitev zaupanja v znanost, kar pomeni vzdrževanje njene epistemološke avtoritete, obenem pa krepitev njenega položaja znotraj družbenopolitičnega delovanja. Latourjev projekt je pomemben predvsem v zvezi s številnimi naravno-družbenimi krizami, ki zaznamujejo sodobnost. Jože Vogrinc je komentiral Latourjeve politične predloge, formulirane v njegovi novi knjigi.

Izjava.

V Moderni galeriji se odpira razstava o sodobnem slovenskem slikarstvu z naslovom Čas brez nedolžnosti. Kustusinja razstave Martina Vovk je izbrala dela 23 slovenskih slikarjev in slikark, ki so se rodili v 70. ter 80. prejšnjega stoletja in večinoma pričeli s svojim ustvarjanjem v poznih 90. letih. Gre za prelomno obdobje, v katerem se hoče slikarstvo v luči novih podob in medijev znova vzpostaviti kot relevantna umetnost. Razstava bo odprta do 31. marca 2019.

Kulturne novice sta pripravila Mirt in vajenec Arne.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.