Obeleženje deložacije Avtonomne tovarne Rog

Kulturna ali glasbena novica
21. 1. 2022 - 15.10

Lepo pozdravljeni v petkovih Kulturnih novicah. V sredo, 19. januarja, je minilo leto od padca Avtonomne tovarne Rog, ki so ga njeni podporniki obeležili ob osemnajsti uri z manifestacijo v parku Tabor. Nekdanji uporabniki prostorov, ki jih je ponujala tovarna, se od izgona soočajo z veliko prostorsko stisko. Nekateri so rešitev našli v najemu prostorov, drugi pa so izhod v sili našli v gostovanju v prostorih drugih kolektivov.

Kot so v izjavi na tiskovni konferenci ob obletnici deložacije opozorili predstavniki avtonomne skupnosti, se je usmerjenost mestne politike, ki privilegira gradnjo zasebnih, luksuznih stanovanjskih objektov pred razvojem javnih prostorov zgolj še okrepila. Na mestu Avtonomne tovarne naj bi se do leta 2023 vzpostavil Center Rog, ki pa – kot se zdi številnim – ne bo nudil prostora tako širokem naboru kolektivov, kot ga je tovarna. Kot nam je povedal Miha Blažič iz Ambasade Rog, je pomen javnih prostorov, kot je Rog, prav v neodvisnosti, ki je kulturne institucije, delujoče pod pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana ali države, nimajo. 

MOL načrtuje vzpostavitev tako imenovane kulturne četrti okoli novega Centra Rog, med od lani prenovljeno Galerijo Cukrarna ter muzejsko ploščadjo. O alternativi, ki jo je v nasprotju s tovrstnimi institucijami predstavljala Avtonomna tovarna, nam več pove Jernej Kastelic iz gibanja Ljubljana Odprto Mesto.

Izjava

Kastelic nadaljuje, da je prisotnost avtonomnih prostorov, ki niso vpeti v institucionalne okvire, pomemben pogoj za delovanje še neuveljavljenih umetnikov.

Izjava

Tjaž Juvan iz cirkuške skupine Mismo Nismo, ki je nekoč delovala v Cirkusarni NaokROG, izpostavlja, da si v odsotnosti avtonomnih prostorov umetniki, ki še niso uveljavljeni, stežka pridobijo izkušnje ter poznanstva, ki bi jih potrebovali za delovanje v institucionalnih okvirih. 

Izjava

Pogoji delovanja so za ustvarjalce negotovi. Juvan deli izkušnjo svojega kolektiva. 

Izjava

Po mnenju o tem, kaj bi moralo nadomestiti Rog, pa smo povprašali tudi naključne Ljubljančane, katerih mnenja so različna.

Izjava

Eden izmed mimoidočih pa nam je zaupal tudi, kako dojema javni prostor v Ljubljani nasploh in kakšno verzel je po njegovem mnenju s svojim delovanjem zapolnjevala Avtonomna tovarna Rog.

Izjava

Kulturne novice sta pripravila vajenec Tibor in Lucija.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness