Obleke za spomenike

Kulturna ali glasbena novica
11. 11. 2019 - 15.10

Pozdravljeni v Kulturnih novicah. Danes ob 19. uri si lahko v Galeriji Spomeniškovarstveni center, ki se nahaja na Trgu francoske revolucije, ogledate dokumentarno razstavo Marije Mojce Pungerčar z naslovom Oblečeni spomeniki - nekulturna dediščina. Gre za razstavo akcije izpred 22 let, ko je umetnica v okviru Trienala sodobnih umetnosti U3 oblekla 16 ljubljanskih spomenikov v doma sešite kostume pod naslovom Manekeni. Tako kip Kidriča postane “Ekstravaganca: Kredibilnost materialov in smel izbor barv za moškega, ki se zna uveljaviti”, spomenik padlih borcev za svobodo se pojavi z napisom “Esperanca: Žar obetov v brezbarvni vsakdanjosti, za žensko, ki si drzne upati”. Več o projektu in o tem, kako je koncipirala idejo o oblačenju spomenikov, pove Marija Mojca Pungerčar:

Izjava

Umetnica omenja profanizacijo spomenikov - mar so bili kipi ideološke vsebine, če je na njih sploh bil poudarek, v preteklosti sakralizirani?

Izjava

Kakšna bi bila verjetnost ponovitve umetniške akcije danes, saj je premlevanje odnosa do spomenikov tudi danes aktualno - bi bila vsebinsko drugačna?

Izjava

V izvajanju družbene nepokorščine, za katero je sicer Pungerčar dobila dovoljenja nekaterih lastnikov moralnih avtorskih pravic, na primer za Kalinov kip Kidriča, nas je zanimalo, ali je umetnica utrpela kakšne kazenske posledice tega dejanja ali pa so zavoljo umetniške akcije oblasti popustile.

Izjava

Glede na to, da je Pungerčar tudi modna oblikovalka, ji je delo s tekstilom pravzaprav nativno. V svojih projektih je opozarjala na propad tekstilne industrije. Povprašali smo jo, kakšno je po njeni oceni stanje danes.

Izjava

V sklopu razstave Oblečeni spomeniki se bo ta četrtek zgodila tudi okrogla miza, na kateri bodo - poleg umetniške akcije - premišljevali tudi o umetnosti v lokalnem, javnem prostoru; kaj je dediščina, kakšen je odnos do nje in o stikih dediščine z živo umetnostjo; o mejah svobode leta ‘97 in kaj se je od takrat v uporabi javnega prostora do danes spremenilo.

Mimogrede, razstava nas je spomnila na nič kaj umetniško akcijo barvanja in grafitiranja spomenikov iz julija letos. S policijske postaje Ljubljana Center so nam sporočili, da so zoper neznanega storilca podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo. Za omenjeno kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen do 5 let. Policisti z zbiranjem obvestil za izsleditev storilca nadaljujejo.

Ravno tako danes ob 19. uri bodo v Kinu Šiška odprli kuratorsko edicijo sicer običajno fotografske razstavne platforme Drugačni svetovi v sodelovanju z galerijo Photon. Mary Marinopoulou, zmagovalka natečaja za mlade kuratorje, bo fotografije Jake Bulca, Ajde Schmidt in Tine Umer predstavila v obliki video instalacije. Hkrati se v galeriji Photon otvarja fotografska razstava Aleksandre Nowysz. Več - Špela Pipan:

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness