Obnova Plečnikovaga avditorija

Kulturna ali glasbena novica
19. 1. 2022 - 15.14

Mestna občina Ljubljana je 6. 1. 2022 objavila razpis za izvajalca obnove nekdanjega avditorija v parku Tivoli, ki ga je arhitekt Jože Plečnik zasnoval že leta 1933. Na tivolski zelenici je takrat stalo leseno stopnišče z travnato hodno površino, ki je omogočala gledališke predstave, območje pa je zaključeval vodnjak. V petdesetih je prostor pridobil vlogo letnega gledališča, v sedemdesetih je deloval kot disko klub, dokler ni bil leta 1983 spremenjen v park. Od takrat je območje avditorija navadna zelenica, spomin na staro gledališče pa obujata samo naklon travnika in temelj starega vodnjaka.

 

Avtor načrtov je arhitekturni atelje Medprostor. Poklicali smo enega izmed avtorjev zasnove projekta, arhitekta Roka Žnidaršiča. Vprašali smo ga, kako se nameravajo lotiti rekonstrukcije objekta, ki že desetletja ne obstaja in ni dobro dokumentiran.

Izjava

Kot pojasnjuje Žnidaršič, ne gre za rekonstrukcijo, temveč bolj za reinterpretacijo Plečnikovega dela. Splošna oblika stopnišča se bo zgledovala po leseni konstrukciji, zaradi uporabljenega materiala, ki ne bo poskušal posnemati izvornega, pa bo dajala vtis lahkotnosti.

Izjava

Žnidaršič dodaja, da je Jože Plečnik – tako kot marsikateri drugi arhitekt – svoja dela prilagajal tudi med gradnjo, zato načrti niso nujno enaki kot končana zgradba. Nadalje Žnidaršič izpostavi koristne lastnosti dobro oblikovanega javnega prostora, pri čemer se osredotoči zgolj na oblikovanje parkov.

Izjava

Na koncu smo Žnidaršiča vprašali še, kako vidi prizadevanja mestne občine na področju zagotavljanja in urejanja javnega prostora.

Izjava

Prizadevanj za zagotavljanje javnega prostora, ki jih Žnidaršič pripisuje občini, pa vsi prebivalci Ljubljane ne občutijo povsem tako. Navsezadnje danes mineva eno leto od deložacije Avtonomne tovarne Rog. Prostor so njegovi prebivalci, ki so se v njem želeli zadrževati, dolgo ščititi.

 

Novice je pripravil vajenec Primož.

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.