Obsodba na odtegnitev od sredstev EPK

Kulturna ali glasbena novica
27. 2. 2020 - 15.00

Pozdravljeni. Kulturne novice pričenjamo z otvoritvijo razstave Zorana Mušiča pod naslovom Obsojeni na upanje - Risbe iz Dachaua danes v Moderni galeriji. Mušič je bil tudi sam interniran v koncentracijskem taborišču Dachau, sicer je znan po slikanju tihožitij in portretov, ki se motivno navezujejo na Kras in kraške prizore. Najnovejša razstava Moderne galerije združuje Mušičeve dachauske risbe iz Slovenije, Italije in ožji izbor del iz cikla Nismo poslednji. Razstava popisuje pričevanja preživelih iz nacističnih taborišč, za izhodišče pa jemlje besede Filipa Müllerja, lika iz filma Shoah francoskega režiserja Clauda Lanzmanna

Slovenska kinoteka bo nocoj podelila Štigličeve nagrade. Nagrado za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije bo prejela Ema Kugler. Režiserka, scenaristka in montažerka k filmu pristopa na multidisciplinaren način, prek prepletanja različnih tehnik in umetniških praks. Kugler s svojimi deli premošča meje med različnimi filmskimi žanri, napaja pa se pri temah nezavednega in mitologije ter raziskuje tisto, kar je neopisljivo, so zapisali v utemeljitvi. Prejemnike Štigličevih nagrad za režijo posameznega avdiovizualnega dela bodo razglasili na sami podelitvi. O ritualu podeljevanja nagrad smo govorili z Uršo Menart, slovensko režiserko in scenaristko: 

Izjava.

Menart opiše tudi opus Eme Kugler.

Izjava.

Menart predstavi še program samega dogodka: 

Izjava.

Ministrstvo za kulturo je danes razkrilo mesta, ki so se uvrstila v končni izbor za naziv Evropske prestolnice kulture. To so Nova Gorica, Ptuj, Piran in Ljubljana. Poleg teh sta se za kandidaturo potegovala še Kranj in Lendava. Po besedah Cristine Farinh, predsednice sveta neodvisnih strokovnjakov za izbor EPK, si vsa mesta zaslužijo prehod v drugi krog, ker so pokazala resno pripravljenost za pridobitev naziva. Izbrana mesta morajo v pol leta dopolniti predloge v konkretne koncepte, končni izbor za Evropsko prestolnico kulture pa bo znan decembra letos. 

Kulturne novice je pripravil vajenec Matej.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness