Oceanska flora in favna

Kulturna ali glasbena novica
12. 11. 2021 - 15.10

Kljub nadaljnji fevdalizaciji čedalje bolj zaprte doline šentflorjanske je Kino Šiška organiziral otvoritev dveh izmed treh projektov umetnice Robertine Šebjanič, ki jih je letos januarja razvijala v avdiovizualni in novomedijski rezidenci Kina. Njena dela se osredotočajo predvsem na kulturne, politične in biološke stvarnosti vodnih okolij in s tem iščejo presečišča med znanostjo, umetnostjo in tehnologijo.

Več o svojem opusu pove kar Šebjanič sama: 

Izjava

Prvi projekt z naslovom Aquatocene/V iskanju podvodne tišine raziskuje predvsem zvok, ki ga človeštvo generira pri občevanju z oceani in morji. Poanto projekta opiše Šebjanič: 

Izjava

Drugi projekt z naslovom AquA(I)formings – podvodni preplet pa skozi beleženje človekovega vpliva na svetovne vode in okoljske spremembe na splošno poskuša iskati načine vzpostavljanja simbiotičnega razmerja med nami in tistimi, ki niso homo sapiens

Izjava

Šebjanič napove, česa se bo v okviru projekta mogoče naužiti še prihodnji teden.

Izjava

Za konec pa še o pismu, ki smo ga v generalštab kulturne redakcije RŠ prejeli od naših južnih bratov in sester ter vseh vmes, v roke pa je bojda prišlo tudi majordomu Vasku Simonitiju. Hrvaška regionalna platforma za kulturo Kooperativa, ki združuje umetniške, civilnodružbene in kulturne akterje po jugovzhodni Evropi, ostro obsoja nedavno predlagani slovenski kulturni proračun za leti 2022 in 2023. Predlagane spremembe proračuna, ki očitno merijo na popolno destabilizacijo civilne družbe in njenih institucij, bodo imele namreč znante posledice tudi na kulturniško in umetniško sceno južno od reke Save. Kooperativa zato vse odgovorne vazale poziva, da dvignejo sredstva za spodbujanje ljudske ustvarjalnosti iz balkanskega podtalja.

Ko je nazaj na površje pripraval s podmornico, je Matej pomagal pri jugoslovanski zemljiški reformi.

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness