Od jahačev črt do pametnih bitij

Kulturna ali glasbena novica
12. 3. 2019 - 15.10

Cenjeno poslušalstvo Kulturnih novic. V Galeriji Vžigalica danes ob 19. uri otvarjajo razstavo spletne igre Line Rider intermedijskega umetnika Boštjana Čadeža - Fška. Še kot študent industrijskega oblikovanja je leta 2006 na spletni platformi DeviantART objavil svojo šolsko nalogo, ki je hitro prevzela globalno javnost interneta. Kurator Jani Pirnat se sklicuje na igrivost, imanentno sami vsebini razstave, in pod vprašaj postavlja smiselnost predstavitve računalniškega programa v galerijskem kontekstu, ki že zaseda zelo vidno mesto v digitalnem prostoru. O sami postavitvi razstave smo spregovorili z avtorjem Boštjanom Čadežem Fškom.

Izjava

Kaj sploh je Line rider?

Izjava

Avtor meni, da mu je globalni uspeh spletne igračke zagotovil:

Izjava

Line rider je postal tudi učni pripomoček in predmet strokovnih besedil o fizikalnih pojavih ter težnosti. Navidezno preprosta spletna igra je plod predanega programiranja in omogoča raziskovanje tehničnih spretnosti, tako imenovanega quirkanja, lahko pa je tudi priročno risalno animacijsko orodje.

Če igričarsko ustvarjanje ni za vas, se ob istem času odpira tudi razstava Pametna bitja avstrijskega umetnika Benjamina Nachtigalla. V Galerijskem prostoru Ravnikar kiparska instalacija postavlja gledalca v mrežast okvir, naseljen s “pametnimi” bitji. To so skulpture iz glazirane gline, ki jih v prostor postavi v sozvočje z risbami in slikami.

V galeriji, ki razstavo pripravlja v sodelovanju z Avstrijskim kulturnim forumom Ljubljana, so zapisali, da, citiramo, "Zračna, prosojna instalacija odslikava brezglavi tek za skrajnim individualizmom in zapiranje v najmanjše svetove in identitetne okvirje. Okamenela telesa različnih poz, odvržena v netipično okolje, humorno in izzivalno prevprašujejo pametne telefone, pametne hiše in pametna mesta ter na drugi strani nastajajoči manko, ki ga lahko zapolni obujanje objema skupnega in povezovalnega," konec citata. S Pametnimi bitji se lahko posvetujete do 29. marca.

Današnje kulturne dogodke je izpostavila vajenka Valentina.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.