Od Maribora do Grilca

Kulturna ali glasbena novica
6. 11. 2013 - 14.10

  Ko svetovi trčijo je ime mednarodne festivalske platforme umetnost – tehnologija – znanost, ki se drevi začne v Mariboru. O široko in ambiciozno zastavljenem projektu združenih festivalov MFRU in Kiblix ter njihovem skupnem delovanju smo vprašali Dejana Pestotnika iz mariborske Kible, ki festival tudi organizira. Prisluhnimo:

 

* Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

  Ob peti uri v petih točkah v klubu Gromka bo v okviru zadnjega dogodka projekta Kura: Urbane kulture v Sloveniji – spomnimo, da se je ta na novo vzpostavljen projekt z vprašanjem urbanih kultur na seriji okroglih miz in spremljevalnih dogodkov ukvarjal že predprejšnji teden – po AKC Metelkova mesto vodil Miha Zadnikar. Uro in pol kasneje se bo na isti lokaciji zgodila premierna epizoda posebne oblike "talk-showa", naslovljena »Kruha in iger ali BTC - Brez Tebe, Cezar!«. Prvi gost, ki mu lahko prisluhnemo v Gromki, bo Jože Vogrinc, ki se bo z Zadnikarjem, ta je namreč tudi idejni oče tovrstnih talk-showov, ki bodo v prihodnje v Gromki potekali vsakih štirinajst dni, pogovarjal o gentrifikaciji. Natančneje, talk-show bo sledil vprašanju, zakaj je problematiziranje gentrifikacije naravnost nujno tudi in predvsem na Metelkovi, kjer je možno gentrifikacijske procese spremljati dobesedno kot v kakšnem urbanem laboratoriju.

 

Društvo Asociacija je včeraj na ministra Uroša Grilca naslovilo pismo, saj smo, kot pišejo: »[…] v zadnjih mesecih žal priča vrsti napak, ki zbujajo skrb, da se uveljavi vzorec hitrih in nepremišljenih ukrepov in odločitev, mestoma pa že kar resnih in močno škodljivih napak.« Očitajo mu nesodelovanje z nevladnim kulturnim sektorjem, spremembe statusa samozaposlenih v kulturi, ki naj bi temeljile na napačnih analizah, nasprotujejo tudi ukinjanju Kulturniške zbornice in predlagajo njeno preoblikovanje.

 

O kulturnih dogodkih vam je poročala Iva.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.