Od mrtvih pesnikov do Žive književnosti

Kulturna ali glasbena novica
11. 6. 2012 - 14.00

V soboto se je v 89. letu starosti poslovil pesnik, prevajalec in urednik Ivan Minatti. Rojen je bil 22. marca 1924 v Slovenskih Konjicah. Njegova lirika je intimistična, njegov slog pa se od impresionizma usmerja h ekspresionizmu. Čeprav je verjetno najbolj poznan po pesniški zbirki Nekoga moraš imeti rad iz leta 1963, je pisal tudi mladinska dela in jih nekaj tudi uglasbil. 1951 je napisal tudi lutkovno igro Slamnati voliček, med drugim pa je prevedel tudi Malega princa. V njegov spomin si bomo odtrgali minuto, da prisluhnemo recitaciji njegove pesmi Nas dvoje v recitaciji Zrinka Kapetanića (v posnetku).

 

***

S skorajšnjim začetkom poletja smo vsako leto priča vedno bolj razširjeni festivalski kulturi. Nekateri festivali pa se v zgodovino pišejo že lep čas. V Ljubljani se je v petek v ŠKUC-u začel že 19. literarno-glasbeni festival Živa književnost. Podrobneje smo se o festivalu pogovarjali z eno od selektoric literatov, Vesno Lemaić (v posnetku).

 

***

 

In memoriam kulturnim novicam navkljub zaključujemo z veselimi novicami z druge strani Atlantika. Včeraj so v New Yorku podelili že 66. gledališke oziroma broadwayske nagrade Tony. Najboljši letošnji muzikal je Once, ki je slavil še v sedmih drugih panogah, med drugim za najboljšo režijo, najboljšo glavno moško vlogo in scenarij. Zmagovita je bila torej zgodba o ljubezni med češko priseljenko, ki prodaja rože in irskim uličnim glasbenikom v Dublinu. Nagrado za najboljšo  gledališko igro je dobila Clybourne Park, ki govori o rasnih napetostih na nepremičninskem trgu Chicaga. Tonyja za najboljšo glavno moško vlogo v gledališki igri je pobral komik James Corden za nastop v igri One Man, Two Guvnors, za glavno žensko vlogo pa Nina Arianda za vlogo v Venus in Fur. Prireditev je povezoval Neil Patrick Harris.  

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness