Od osemdesetih do Četrtka

Kulturna ali glasbena novica
5. 11. 2013 - 14.10

Danes se bomo najprej posvetili dogajanju v Mariboru, kjer se v Umetnostni galeriji ob 19ih odpira razstava Mi, vi, oni; Fragmenti alternativnih praks 80-ih v Mariboru. Gre za prvo predstavitev ustvarjalne in podkulturne scene tistega časa v Mariboru in okolici. Predstavljenih bo več kot 250 fragmentov, dokumentov in rekonstrukcij performansov od prvega slovenskega fanzina Pankzija Danila Celana z uporabo nove tehnologije kopiranja, do prikaza ustanovitve radia MARŠ. V Jugoslaviji se je konec 70-ih in začetek 80-ih začelo obdobje družbenih sprememb in pojava neoavantgardnih gibanj kot alternative vzpostavljenemu umetnostnemu sistemu. Kreativno izražanje je bilo naravnano multimedijsko in večina akterjev se je udeleževala večih projektov. Razstavo bo spremljal pester program, ki bo obiskovalce vabil tudi h dialogu in dopolnitvi vrzeli na razstavi in izid tematske številke Dialogov. Na razstavi se nadejamo tudi predstavitev avtorjev in skupin, kot so : Abbildungen Varieté, Božjast, Beno Artnak, Avantkurent, Margine, Soft & Simple, Vojko Stiplovšek in drugi.

 

 

***

Malo bližje našemu domačemu oddajniku, v Gledališču Glej v Ljubljani, pa se bo danes odvila premiera rezidenčnih umetnikov, ki ustvarjajo pod imenom G-FART in katerih Kabaret Kurac smo lahko videli že v nekaj nadaljevanjih. Tokrat je za režisersko taktirko namesto Simona Belaka poprijela Nina Šorak, s katero smo spregovorili nekaj besed:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

***

Če še malo pogledamo po ljubljanskem gledališkem svetu nas ob 21. uri danes v Stari mestni elektrarni čaka Antikrist hybridTheatra, inspiriran z istoimenskim filmom Larsa von Trierja izpred štirih let. Predstava je namenjena polnoletnemu občinstvu. Ne tako mlade zna verjetno zanimati tudi študijski seminar Lacanovske psihoanalize, ki ga danes ob 16ih začenjata študentsko društvo sociologov, Sociopatija in Delavsko-punkerska univerza. Lahko se ga udeležitev vsak torek do konca maja v predavalnici R1B na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

 

***

Še novička iz pop-kulturnih vod. Včeraj je v Los Angelesu Janis Joplin posthumno dobila svojo zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih. Očitno ji gre posthumna kariera precej dobro, če se samo spomnimo, da je posnetek pesmi Me and Bobby McGee nastal 1. oktobra 1970, torej tri dni pred njeno smrtjo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness