Od trača do resnice

Kulturna ali glasbena novica
10. 5. 2013 - 14.15

Pozdravljeni, imetniki Šparove kartice. Radi bi vas seznanili z ugodnostjo, ki vam pripada, če ste jo morebiti spregledali. Sodelovanje med Gledališčem Glej in podjetjem Spar Slovenija omogoča namreč imetnikom Spar plus kartic koriščenje posebnih ugodnosti pri nakupu vstopnic za ogled predstav Glejeve produkcije. Ob predložitvi kartice lahko tako dobite dvajsetodstotni popust pri nakupu vstopnice. Dobro je vedeti, ker čudne so poti neodvisne kulturne produkcije v vedno bolj krutih pogojih subvencioniranja arta po domače.

Zdaj pa gremo najprej po telegrafsko po specifičnem delu današnje kulturne ponudbe, kot jo plasira Slovenska tiskovna agencija.

Zvečer bo razglasitev prejemnikov nagrade OHO. Organizatorji jo napovedujejo kot osrednjo nacionalno nagrado za vizualno umetnost. Poudarek na nacionalnem se zdi vreden kritičnega premisleka. Prejemnica ali prejemnik, v vsakem primeru srečno z novopridobljeno nacionalno referenco.

Novico, da dinozavri zaenkrat še ne bodo četrtič osvojili Zemlje, nam STA posreduje iz Los Angelesa. V studiih Universal so namreč za nedoločen čas prestavili izid četrtega dela Jurskega parka, ker naj bi želeli studiu in ustvarjalcem dati dovolj časa, da bi občinstvu lahko predstavili kar najboljši izdelek. Super, da smo seznanjeni s tem pomembnim korporativnim podatkom, ki je najbrž tudi v nekakšnem nacionalnem interesu.

Še ena zelo zanimiva novica STA, tokrat iz sveta slavnih. Yoko Ono bo v Liverpoolu zagnala poučni avtobus Johna Lennona. Mladi evropski umetniki bodo lahko v avtobusu, preurejenem v studio, ustvarjali glasbo, video in fotografije. Na prvi pogled se zdi, da sta ta projekt in pa tudi sama novica v evropskem nacionalnem interesu, kar najbrž pomeni, da je tudi v slovenskem.

OK, prestavimo se zdaj z nacionalne na nekoliko nadnacionalno raven. V Zagrebu pravkar poteka Subverzivni forum, ki predstavlja večdnevno serijo predavanj in okroglih miz s klasično levičarskim pridihom. Mnoga izmed njih se tako ali drugače dotikajo tudi področja kulture, nastopili pa bodo številni bolj ali manj razvpiti misleci in teoretiki. To leto bo beseda tekla predvsem o utopiji demokracije. Da vam ni treba iti v Zagreb, da bi spremljali ključne nastope Subverzivnega foruma, je letos že drugič poskrbel Zavod Bunker, ki bo v živo prenašal program v prostoru Stare elektrarne. Video prenosi se začnejo v nedeljo, 12. maja, in bodo potekali vsak večer z začetkom ob 19. uri, vse do petka, 17. maja. Kako boste lahko preživljali čas v teoretskem vzdušju in zakaj so se organizatorji odločili za to potezo, nam je razložil Samo Selimović, Bunkerjev producent:

// izjava v posnetku //

Program video prenosov Subverzivnega foruma v Stari elektrarni dobite na naslovu http://www.bunker.si/slo/archives/6843.

Kulturne novice pripravil Nenad J.

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness