Odkritje Črne skrinjice

Kulturna ali glasbena novica
4. 1. 2022 - 15.10

29. decembra minulega koledarskega leta smo se v večernih urah odpravili v KUD Channel Zero, kjer je potekala predstavitev prvih dveh izdaj nove založbe Črna skrinjica. Založba bo namenjena izdajanju knjig, ki, kot pravi glavni in odgovorni urednik založbe Dejan Koban, govorijo skozi ali o poeziji. Torej vse od pesniških zbirk do poetičnih dram ter strokovnih in esejističnih del o poeziji. 

Do you bear to IGNOR it?
 / 24. 10. 2017
Na tokratnem literarnem večeru sta se predstavila avtorja pesniških prvencev Ekosistem tišine, Urša Majcen, in Rokopiss, Rok Korošec. Po pogovoru z avtorjema o nastanku del, njunih poetikah in še čem smo lahko prisluhnili še njunemu branju svoje poezije. Čeprav sta predstavljala pesniška prvenca, sta se oba že prej udejstvovala na literarni sceni, denimo na Mladih rimah in Ignoru. Slednja sta svojevrstna predhodnika Črne skrinjice in tudi mesto, kjer je vzniknilo sodelovanje med avtorjema in založbo. Korošec, ki je zadnja leta preživel v tujini, je ob vrnitvi na slovensko sceno izrazil pozitivno presenečenje.

Izjava

Kljub živahni pesniški sceni pa Koban ugotavlja, da se ta ne odseva na področju založništva.

Izjava

In dodaja, da

Izjava

Na vprašanje o pridobivanju bralcev Koban odgovarja optimistično. 

Izjava

Koban želi z novo založbo, ki sta jo vzpostavila z Miho Mauričem, razširiti prostor za slovensko poezijo. Zlasti izpostavlja problematičnost izdajanja oziroma neizdajanja prvencev, katerim so namenjene prve štiri izdaje Črne skrinjice, podobeno prakso pa nameravajo ohranjati tudi v prihodnosti. Kljub poslanstvu Črne skrinjice, da vzpostavi polifonijo na področju slovenskega pesništva in predstavi individualne glasove ter podobe še neznanih piscev, pa so platnice njihovih izdaj, pod oblikovanje katerih se podpisuje Jana Kumberger, poenoteno in neindividualizirano črne. Navzven se razlikujejo le po velikosti. 

Čeprav se je Črna skrinjica komaj rodila in za zdaj še nima trdnega finančnega zaledja, njena »očeta« nimata skromnih pričakovanj in upata, da že v nekaj letih dobijo tudi svojo prvo knjigarno. Koban pa poudari tudi željo po financiranju, neodvisnem od države.

Izjava

Finančno se bodo zato opirali na sredstva Literarnega društva IA, naročnine bralcev na celoletno izdajo ter prodajo posameznih izdaj, morebitni primanjkljaj pa bosta Koban in Maurič za zdaj dopolnila tudi iz lastnega žepa. Več o financiranju Koban.

Izjava

Do uresničitve sanj o lastni knjigarni bodo knjige prodajali predvsem na predstavitvenih večerih, kot je bil decembrski, ki bodo spremljali vsako novo izdajo. Poleg tega se dogovarjajo, da bi naj knjige kmalu dosegle knjižnične police in knjigarno založbe Sanje. Za zainteresirane, ki se decembrskega dogodka morda niste uspeli udeležiti ali pa bi ga želeli podoživeti, je na Facebook strani Črne skrinjice že naložen posnetek prenosa. Naslednji večer pa se obeta že 18. januarja, ko se bosta predstavili avtorici Aja Zamolo in Nela Poberžnik s svojima prvencema.

Naj zaključimo z besedami, s katerimi Dejan Koban vabi k branju pesniške zbirke Urše Majcen, a obenem odzvanjajo tudi kot maksima projekta Črna skrinjica: »tvegaj. ne bo ti žal.«

 

V skrinjico je pokukala vajenka Tjaša.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness