Odprte in staknjene novice

Kulturna ali glasbena novica
23. 9. 2015 - 15.10

Val gledaliških premier ne pojenja. Danes je namreč potekala tiskovna konferenca za tako imenovano prvo gledališko videoigro z naslovom Ebola, ki se bo v Gledališču Glej premierno uprizorila to soboto. Predstava nadaljuje in tudi nadgrajuje prebijanje četrte stene oziroma interakcije med igralci ter gledalci preko tehnoloških vmesnikov sodobne mobilne tehnologije. Govori Luka Cimprič, ki je skupaj z Andrejem Zupancem idejni snovalec predstave.

Izjava

Ebola sicer sledi žanrskemu okviru detektivke - zakaj prav ta okvir in zakaj tematika ebole, še enkrat Cimprič.

Izjava

Pri tem pa je zanimiv predvsem produkcijski in finančni kontekst, saj je predstava med drugim nastala tudi s pomočjo privatnega sponzorskega denarja.

Izjava

 

Drevi bo v Stari elektrarni potekala druga skupščina pobude nevladnih organizacij in posameznikov za snovanje taktik in strategij pomoči ob begunski krizi, Staknimo glave. Skupščina se prične ob deveti uri, še prej pa bo pod vodstvom Marijance Ajše Vižintin, ustanoviteljice Medkulturnega inštituta, potekala okrogla miza o pomoči beguncev, njihovi intergraciji, predvsem pa vključevanju otrok v tukajšnje šole. O tem, kako se pobuda povezuje z drugimi aktivističnimi platformami in kako se odziva na situacijo na meji, govori Alma Selimović, Zavod Bunker.

Izjava

S Selimović smo spregovorili tudi o kolapsu vladnih in nevladnih organizacij, ki so se na prepotrebno infrastrukturno in politično pomoč na meji odzvale prepozno ali sploh ne.

Izjava

 

Ob 20.00 se v Pritličju pričenja spremljevalni program Festivala odprtih meja za vse, in sicer pogovor Boruta Mekine z Rastkom Močnikom. Pogovor bo potekal pod naslovom Begunci, imperializem in Evropa. Kot pravijo, pri trenutni zmedi humanitarni odgovor ni dovolj, kajti "edino novi delavski razred se je v Evropi sposoben povezati z ljudmi, isto tako oropanih vseh pravic, ki jih danes imenujemo 'begunci"'. Poleg migrantske situacije in aktualnega razpadanja države bo govor zašel tudi k peticiji »Za javno radiotelevizijo, ki bo vredna svoje javnosti«, ki jo je nedavno sprožil Močnik. Več o trodnevnem spremljevalnem programu Festivala odprtih meja pa v jutrišnjih novicah.

 

Pa še novica v luči siromašenja kulturnega proračuna, njegovi distribuciji med posamezne sektorje ter skrbi za kulturno dediščino. V Trnovem bo danes po prenovi ponovno odprta hiša Jožeta Plečnika. Prenova je stala 2.264.600 evrov, pri čemer znaša delež evropskega sofinanciranja 1.120.000 evrov.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness