Odprtje Art kina v Pomurju

Kulturna ali glasbena novica
6. 11. 2017 - 15.10

Dva dni pred začetkom največjega ljubljanskega filmskega festivala LIFFe se v Kinu Bežigrad začenja krajši in ožje usmerjen festival Teden japonskega filma, ki bo trajal pol tedna, do četrtka. Vsak dan si boste lahko v poznopopoldanskih urah ogledali po en japonski film. V fokusu bodo navdihujoče zgodbe; če vam do Bežigrada uspe že danes ob 18-ih, lahko ujamete še japonskega veleposlanika in se spoznate tudi z japonsko opojno pijačo ali dvema.

***

Filmske novice prihajajo tudi iz Ljutomera. Na gimnaziji Franca Miklošiča so v letošnjem letu kot prvi v Sloveniji dobili filmski oddelek. Ideja naj bi se porodila pred nekaj leti na Grossmannovem festivalu filma in vina. Že poimenovanje festivala izhaja iz priimka pionirja slovenskega filma, Karola Grossmanna, ki se je rodil v Drakovcih] blizu Male Nedelje. Leta 1901 je začel službovati v Ljutomeru, kjer je štiri leta kasneje posnel svoja prva dva kratka filma Odhod od maše v Ljutomeru in Sejem v Ljutomeru. Leta 1906 pa še tretji film, Na domačem vrtu.

 

Včeraj pa so v Kulturnem domu Ljutomer prvič po dolgem času, izvzemši čas festivala, odprli vrata kinoprojekcijam. S pomočjo projekta se je odprl Art kino Karol Grossmann, ki je trenutno edini art kino v Pomurju. Govorili smo s Tomažem Horvatom:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Zaradi prezasedenosti dvorane Kulturnega doma bodo projekcije neredne, na vsaka dva ali tri tedne. Ena projekcija bo namenjena otrokom in mladim, druga zahtevnejšemu občinstvu. Včeraj so tako odvrteli filma Košarkar naj bo in Jaz, Daniel Blake, na ogled pa je prišlo čez sto ljudi. Spomladi pa se že obeta tudi Odprti kino Prlekije, ko bodo s kinoprojekcijami potovali po celotni Prlekiji. Kljub temu da je ekipa, ki ustvarja Grossmannov festival in projekcije, skorajda enaka, se bodo v art kinu posvetili širši publiki in žanrske filme prihranili za sredino julija. Po Horvatovih besedah »hollywoodskega pofla« ne bodo vrteli. Se pa je izkazalo, da je potreba po kakršnemkoli filmu v Ljutomeru velika. Najbližji art kino je šele na Ptuju, najbližji multipleks pa v Murski Soboti.

 

Spomnimo, da je v začetku jeseni ministrstvo za kulturo dalo v javnost odprti štiriletni programski razpis za nevladne organizacije, ki uvaja obvezne vsebine za vse prireditve. V Art kinu Karol Grossmann v Ljutomeru pa bodo imeli samo prostovoljne prispevke oziroma bodo projekcije brezplačne. Ob tem že lahko vidimo enega od praktičnih primerov, zakaj se je ob programskem razpisu ministrstva za kulturo v začetku jeseni dvignilo toliko prahu. Razpis je zahteval, da morajo kulturne institucije uvesti vstopnine. Zakaj pa bodo v Ljutomeru projekcije brezplačne?

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

***

 

Za malce drugačno kamero pa sta stala fotograf Jaka Babnik in kustos Miha Colner. V objektiv sta ujemala javne plastike v otokih krožišč na Slovenskem in to izdala v knjigi Top lokacija. Danes ju lahko ob 17. uri ujamete v Mestni galeriji Ljubljana, kjer bo potekal pogovor z naslovom Fenomen javne plastike v krožiščih v Sloveniji. Vstop prost.

Andrej Goričar v Slovenski kinoteki s klavirjem spremlja Na domačem vrtu (Karol Grossmann, 1906)

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness