Odstrani -te/-se

Kulturna ali glasbena novica
14. 3. 2016 - 15.15

Današnje novice začenjamo v morbidnem duhu začetka letošnjega leta. Ob koncu tedna smo se poslovili od dveh imen kulturne scene. Najprej je odšel Damir Domitrović Kos, eden od soustanoviteljev in direktor festivala uprizoritvenih umetnosti Ex Ponto, predsednik Kulturnega društva B-51 in generalni sekretar mreže NETA – nove evropske teatrske akcije. 1963-ega leta rojenemu Domitroviću pa se je na oni strani v petek v 86. letu starosti pridružila tudi pisateljica Tita Kovač Artemis. Častna meščanka Novega mesta je bila po izobrazbi kemičarka, po peresu pa ljubiteljica slavnih osebnosti slovenske zgodovine, kot so Žiga Zois, Janez Bleiweis, Vajkard Valvasor in drugi.

***

Nadaljujemo z novicami iz Italije. V Bologni so se čez vikend odvijale aktivistične akcije street artistične skupine pod vodstvom umetnika Bluja. 18. marca se bo tam odprla razstava z naslovom Street Art: Banksy & Co. – L’Arte allo Stato Urbano, ki jo promovira Fondazione Carisbo, ena vplivnejših bank v mestu. V razstavo so vključili tudi nekatera dela, ki so jih z ulic odstranili pod pretvezo, da bojo v muzeju vsaj primerno ohranjena. Idejni vodja projekta je Fabio Roversi Monaco, nekdanji pripadnik masonske lože Zamboni - De Rolandis in bivši rektor bolonjske univerze ter sedanji predsednik Banca Imi in Accademia di Belle Arti.

Fabio Roversi Monaco je prah v medijih dvigoval že za časa svojega rektoriranja. Ko je univerza v Bologni 1987 proslavljala deveto stoletje, je zavračal vsakršen dialog s protestirajočimi študenti. Nasprotovali so visokim stroškom gala prireditve in policija jih je tudi med samim trajanjem držala izven dvorane. Tri leta zatem so študentje z zasedbo univerze protestirali proti zakonu, ki je odprl vrata privatnim investitorjem v šolstvu. 127 študentov je bilo obtoženih in obsojenih. Zato, kot poroča skupina z Blujem, ni presenetljivo, da je zdaj Roversi Monaco pršel na idejo, da podpre kuratorje, konservatorje in promotorje, ki imajo radi ulično umetnost, ampak ne na ulicah.

Kar je umetnike najbolj zmotilo, je dejstvo, da so se pod vodstvom Roversi Monaca odločili privatizirati dele mesta, ki nosijo murale oziroma grafite. Z ulic so jih hoteli prenesti v galerijo in za njihov ogled zaračunati 13 evrov vstopnine. Zato so se umetniki za odstranitev odločili kar sami. V Bologni je risanje grafitov kriminalizirano, prav tako ni nič nenavadnega, da na sodišča pošiljajo celo 16-letne grafitarje. Bluju pri odstranjevanju pomagajo aktivisti iz dveh okupiranih socialnih centrov, XM24 in Crash.

***

Nadaljujemo preko Schengena. Na Hrvaškem marsikdo ne soglaša z izborom ministrov nove vlade, predvsem v kulturnih vodah izboru aktivno nasprotujejo kulturni delavci. Novi kulturni minister Zlatko Hasanbegović po mnenju protestne iniciative Kulturnjaci 2016 izvaja desno ekstremistično politiko, ki je v nasprotju z demokratičnim delovanjem. Prav tako so začeli z zbiranjem podpisov za odstop ministra, kar lahko še vedno tudi vi podpišete na njihovi spletni strani www.kulturnjaci2016.org. Čez vikend se je odvila tudi tribuna pod naslovom Zašto smo potpisali. Zaenkrat so zbrali nekaj čez 3500 podpisov. Zakaj se jim zdi Zlatko Hasanbegović neprimeren za to mesto, nam je povedala igralka Urša Raukar, ena od glavnih pobudnic Kulturnjacev:
 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.