Odtaljevanje podob

Kulturna ali glasbena novica
9. 1. 2017 - 15.10

Prebujanje iz okov neenakopravnosti med spoloma je vrh doseglo v prvi polovici prejšnjega stoletja. Gibanja sufražetk in feministk so se bojevala za volilno pravico. V zgodovini umetnosti pa sta bila ženska - umetnica ali žensko telo ves čas le pojem objekta. V preteklem stoletju je s sunkovitim spreminjanjem dojemanja ženske podobe postalo interesantno tudi vprašanje ženske v umetnosti.

 

Dogodek Ranjeno telo se v sklopu serij predavanj in pogovorov o ženski v vizualni kulturi osredotoča na prisotnost ženske v vizualni in performativni kulturi. Ob 18. uri si tako lahko pribežališče pred zmrzaljo najdete v Trubarjevi hiši literature, kjer bo potekal pogovor z avtorico knjige o ženski podobi v 20. stoletju Slađano Mitrović. Pogovor bo vodila Magdalena Germek.

 

Če se vam naša resničnost še vedno zdi prehladna in prekruta, pa se ob 18. uri lahko napotite v kreativni center Poligon. Tam bo namreč potekal VR Meet-up z naslovom VR ekosistemi. Cilj srečanja je povezovanje razdrobljenega slovenskega kroga umetnikov virtualne resničnosti. Meet-up je namenjen vsem, ki bi skupaj z drugimi radi delili izkušnje, navezali stike ali pa se le malo pogreli v dobri družbi.

 

Pred večerno zmrzaljo pa lahko pobegnete tudi v slovenski hram kulture. Ob 20. uri bo v dvorani Duše Počkaj v Cankarjevem domu premierno uprizorjena predstava Murlin Murlo. S tekstom modernega ruskega dramatika Nikolaja Koljada se bodo spopadli študentje petega semestra dramske igre in gledališke režije. Nekaj besed o iztočnem vprašanju pri delu s tekstom nam je povedal režiser predstave Dorian Šilec Petek.

 

IZJAVA

Tekst, ki se že sam umešča v svoj politični kontekst, so ustvarjalci poskušali uzreti skozi drugačen zorni kot.

 

IZJAVA

S tem končujemo današnje kulturne novičke in ob tako mrzlem vremenu vam - zmrznjene poslušalke in zaledeneli poslušalci - danes res ne preostane drugega, kot da pred večernim mrazom pobegnete v tople in udobne gledališke ali filmske dvorane.

Kulturne novice je  za eter odmrznila vajenka Mojca P.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

V zgodovini umetnosti pa sta bila ženska - umetnica ali žensko telo ves čas le pojem objekta.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness