Ograjena dolina reke Kolpe

Kulturna ali glasbena novica
25. 10. 2022 - 15.10

Pozdravljeni v današnjih Kulturnih novicah. Na oktobrskem D-dayu, dnevu za dokumentarec, so v Slovenski kinoteki predvajali dokumentarec Žica. Ta je del zbirke filmov Meje, posnetih v okviru evropskega koprodukcijskega filmskega projekta Borderline. Vsak od šestih dokumentarnih filmov raziskuje vpliv meja na ljudi, ki ob njih živijo. Projekciji je sledil pogovor Petre Meterc z režiserko Tiho Gudac in enim od protagonistov filma, Tinetom Lindičem.

Tiha Gudac se je za snemanje filma odločila že leta 2015, ko se je žična ograja ob Kolpi šele postavljala. Kljub temu so s snemanjem začeli nekoliko kasneje, ko se je produkciji pridružila RTV Slovenija. Hrvaška režiserka je namreč želela, da pri produkciji sodeluje tudi slovenska snemalna ekipa. Tako, meni, postane dokumentarni film tudi bolj oseben.

Dokumentarec Žica je bil premierno predvajan lani na mednarodnem dokumentarnem festivalu DOK.fest v Münchnu. Film prikazuje vpliv žične ograje, postavljene pod pretvezo preprečevanja množičnih migracij, na življenja slovenskih in hrvaških prebivalcev ob reki Kolpi. Prikazuje pa tudi izkušnje beguncev. Svoje razumevanje postavitve žične ograje v pogovoru opiše Tine Lindič, ki se v dolini reke Kolpe ukvarja s čolnarjenjem in je eden glavnih pobudnikov za odstranitev ograje.

Izsek

Tudi geograf Dušan Plut, ki se prav tako pojavi v filmu, z Lindičem deli odpor do ograje na meji.

Izjava

Naš sogovornik prav tako poudari, da so bila mnenja o postavljanju žice politično polarizirana. Pravi tudi, da se tradicionalna levica ni angažirano odzvala pri pomoči ranljivim skupinam ljudi. Veliko vlogo pri razumevanju žične ograje pa so odigrali mediji, ki so o begunski krizi poročali zelo negativno. 

Izjava

V filmu so bile poleg življenj domačinov predstavljene tudi zgodbe beguncev. Predvsem tistih, ki so želeli prečkati Slovenijo na poti v severno Evropo. Snemalec Darko Herič opiše izzive, s katerimi se je spoprijemal ob ustvarjanju filma.

Izjava

Herič pravi, da je ob srečanjih z begunci bolje razumel, kako težka je njihova pot čez meje.

Izjava

Podobno kot Darko Herič tudi Plut upa, da bo dokumentarec Žica s prikazom človeških usod pomagal razumeti družbene probleme.

Izjava

 

Kulturne novice je pripravila Brina.

___

foto: spletna stran Slovenske kinoteke

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.