One in mi

Kulturna ali glasbena novica
5. 9. 2019 - 15.10

V Mariboru se je včeraj začel 8. Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC. Program festivala bo v petih dneh postregel s 36 slovenskimi in tujimi dokumentarnimi filmi. Projekcije filmov bodo potekale na glavnem festivalskem prizorišču, in sicer v Sodnem stolpu, zgrajenem leta 1310 za obrambne namene. Strokovna žirija v sestavi Damjana Kozoleta, Siniša Gačića in Petra Seliškarja bo tako kot vsako leto podelil naziv DOCU IZBRAN enemu slovenskemu dokumentarnemu filmu.

Poleg osrednjega festivalskega dogajanja se bodo letos v sekciji DOKU retro poklonili režiserki in scenaristki Alenki Auersperger. Podarili ji bodo tudi plaketo DOKUMENTARNO IME 2019 za izjemen prispevek k razvoju slovenskega dokumentarnega filma. Festival pa ponuja tudi dve brezplačni delavnici. Prvo na temo avtorstva v dokumentarnih filmih, ki jo bo vodil režiser Dimitar Anakiev, in drugo na temo pisanja filmske kritike pod okriljem Armina Fatića.

V sosednji Avstriji, natančneje v mestu Linz, se danes začenja festival Ars Electronica, ki se ga je prijel renome enega izmed najpomembnejših in največjih festivalov za umetnost, tehnologijo in družbo ter letos šteje že 40 let. Osrednja tema letošnjega festivala se odkriva pod krovnim imenom Out of the Box – The Midlife Crisis of Digital Revolution. Festival bo tako prevpraševal digitalno realnost, možne scenarije za njen nadaljnji razvoj in možnosti za ukrepanje in sooblikovanje naše prihodnosti.

V kategoriji Artificial Intelligence & Life Art, ki jo je programski odbor letos uvedel na novo, je slovenska umetnica Špela Petrič za svoj opus Soočanja z rastlinskim Drugim prejela nagrado za odličnost. Opus je nastal v produkciji Galerije Kapelica Zavoda Kersnikova. Triptih Soočanja z rastlinskim Drugim se sooča s tveganimi razmerji z rastlinami, s katerimi bi bolje razumeli, kaj pomeni imeti in biti telo in kako lahko rastlinsko pod vprašanje postavi človeško reprezentacijo, etiko in identiteto.

O povezavi med rastlinskim in družbenim principom bivanja pa je tudi krovno izhodišče današnjega predavanja filozofinje, dramaturginje in teoretičarke Bojane Kunst. Predavanje z naslovom Rastline in umetniške institucije: domneva o skupnem se bo zgodilo danes ob 19:00 v Stekleniku, galeriji za zvok, bioakustiko in umetnost. O izhodišču predavanja več pove Bojana Kunst.

Izjava

O novih razmislekih ponovno Kunst.

Izjava

Bojana Kunst se bo v predavanju dotaknila umetniški del, ki se navezujejo na življenje rastlin, s katerimi se odpira institucionalna imaginacija za nove načine sobivanja. Naslonila se bo predvsem na gledališka dela, ki ne ločujejo med različnimi oblikami življenja in s tem spreminjajo način naše udeležbe v njih. Kunst nam predstavi primera dveh tako zasnovanih gledaliških predstav.

Izjava

Vseeno pa bi lahko trdili, da sobivanje med rastlinskim in družbenim obstaja že vseskozi. Še posebej, če upoštevamo splošno vedenje o tem, da brez rastlin človek ne bi imel kisika. In če človek ne bi imel kisika, rastline ne bi imele ogljikovega dioksida itd., itd. Vzajemno sobivanje torej obstaja od nekdaj, pa čeprav na tako prvinski ravni, je to za obstoj obeh ključnega pomena.

S kulturnimi novicami je zelenela Kaja

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.