Pa naj ta dobi to in tisti še to...

Kulturna ali glasbena novica
18. 12. 2017 - 15.10

Ponedeljkove kulturne novice začenjamo z oziroma na pretekli vikend, saj se gledališke vode še kar niso pomirile.

Ob koncu leta, ki je gledališki svet prikrajšal za kar dva prezgodaj preminula igralska umetnika Gašperja Tiča in Jerneja Šugmana, pa smo dočakali še nekaj menjav v vodstvenih krogih. Združenje dramskih umetnikov je namreč izbralo novo vodstvo. Saša Pavček maršira dalje in bo od sedaj dalje zastopala slovenske dramske igralce. S tem je nasledila pokojnega Gašperja Tiča, ki je bil za predsednika izvoljen decembra lani. Pavček, ki je članica ansambla Drame Ljubljana in profesorica na AGRFT, je namreč ravno letos prejela tudi žlahtni Borštnikov prstan.

Vsekakor pa ne moremo spregledati včerajšnje podelitve nagrad, ki jih na področju gledališča že 47. leto zapored podeljuje Sklad Staneta Severja. Na včerajšnji svečanosti sta nagradi za igro v poklicnih glediščih prejela Jure Henigman, član ansambla MGL, in Blaž Šef, član ansambla Mladinskega gledališča Ljubljana. Nagrado za slušatelje dramske igre na AGRFT sta si tokrat razdelila študenta dramske igre Timon Šturbej in Tamara Avguštin, nagrado za delo v ljubiteljskem gledališču pa je prejel Alen Mastnak, član Gledališča Zarja Celje.

Namenimo še nekaj besed današnjemu dogajanju. V Knjižnici Šiška bo pod okriljem Mestne knjižnice Ljubljana potekalo že drugo predavanje v ciklu Feministične pisave afriških in afroameriških avtoric. Tokrat bodo predstavljene afroameriške ustvarjalke, kot so Zora Neale Hurston, Toni Morrison, Alice Walker in Maya Angelou. Predavanje bo vodila Petra Meterc, ki nam je zaupala tudi nekaj besed o specifikah avtoric in katere stvari so njej kot bralki blizu pri branju dotičnih besedil.

IZJAVA

Na Filozofski fakulteti se bo ob 17.15 pričelo predavanje Religija med opijem in ljudstvom. Predavateljica Andrea Jovanović bo s predavanjem poskušala raziskati funkcije religije v tako imenovanem postsocialističnem oziroma postjugoslovanskem kontekstu na primeru Srbije. Položaja religije v Srbiji se loteva s problematizacijo tradicionalnih marksističnih predstav religije, Althusserjevo religijo kot ideološkem aparatu države in religijo kot zaostalem preostanku pretekle družbe.

Kulturne novice je pripravila Mojca.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness