Pa ta pa ta pa ta kulturna novica

Kulturna ali glasbena novica
23. 5. 2018 - 15.10

Začenjamo, kjer smo ostali pri prejšnjih kulturnih novicah – pri kulturi. Očitno. Vendar če smo bili včeraj posvečeni predvsem poeziji, smo danes uspeli zaplavali malo širše - pod odrske deske, v galerijske prostore in celo na podelitev nagrad tantadruj.

 

Včeraj so na Primorskem, na velikem odru SNG Nova Gorica, podelili primorske gledališke nagrade tantadruj. Gre za nagrado s komaj osemletno tradicijo, ki so jo zasnovala tri primorska gledališča - SNG Nova Gorica, Gledališče Koper in SSG Trst. Podelijo pa jih za lepo pravljično število - tri.

 

Nagrado za življenjsko delo je tokrat prejel Bine Matoh, tako zvani prvak SNG Nova Gorica in leta 2004 tudi že prejemnik Borštnikovega prstana. Dobitnica nagrade za igralsko stvaritev je Marjuta Slamič, ki si je nagrado prislužila z vlogama Hekabe v Trojankah in Paškue v predstavi Barufee. To pa ne ostaja edina nagrada te predstave. Baruffe v režiji Vita Tauferja je bila izbrana tudi kot najboljši gledališki dosežek in je tako prejela še tretjega, zadnjega tantadruja.

 

Preseljeni v današnji dan pa se vračamo v Bežigrajsko galerijo 1, kjer bo ob 19. uri otvoritev pregledne razstave z naslovom Tisoč žerjavov. Pregledna razstava bo zajemala slike, akvarele in knjige – delo slovenskega slikarja Andreja Brumna – Čopa. Izbrana dela so časovno omejena z letnicama 2012 in 2016.

 

Projektna soba SCCA na Metelkovi bo doživela novo prostorsko intervencijo - Ksenija Čerče tokrat pravi NE. Inštalacijo, naslovljeno s to kratko odklonilno besedico, je kurirala Barbara Borčić, s katero smo spregovorili nekaj besed.

IZJAVA

Zanimalo nas je, kako se prostorska intervencija Ksenije Čerče umešča v tako razvit program SCCA-ja? Nadaljuje Barbara Borčić.

IZJAVA

 

Pa končajmo te kulturne novice spet v gledališču. »We began walking THERE we have been«. Z istim imenom se ponaša tudi avtorska predstava Özlem Alkis in Maayan Danoch, ki trenutno gostujeta v gledališču Glej v sklopu turneje X-YUGO. Gre za predstavo brez tipične gledališke osvetljave in brez luči, ki bi jih lahko prisodili svetlobni gverili. Ustvarjalki prostor namreč osvetljujeta le s svojimi baterijskimi svetilkami. Predstavo si je mogoče ogledati danes ob 20. uri, kje drugje kot v gledališču Glej.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.