Padec NOT skozi čas

Kulturna ali glasbena novica
1. 3. 2023 - 15.10

Pozdravljeni v današnjih Kulturnih novicah. Pretekli vikend smo si lahko v prostorih društva NÓT na Vodnikovem trgu ogledali umetniški projekt Dvakrat o času avtorice Ade Finci Terseglav. Projekt sestavljata dve deli – zvočna instalacija in video. Za ogled se je bilo potrebno predhodno prijaviti in ob prijavi izbrati termin v petek, soboto ali nedeljo. 

Preden se povsem potopimo v delo Ade Finci Teršeglav, dovolite, da vam predstavimo društvo NÓT, ustanovljeno pred slabim letom. Prostor za umetnost NÓT je mednarodna platforma za prikaz in spodbujanje ustvarjanja med vizualno in performativno umetnostjo, ki v ospredje postavljata gledalčevo izkušnjo. Društvo so ustanovile umetnica Petra Varl, kustosinja Julija Hoda ter plesalka Sanja Nešković Peršin. Vodilno idejo društva predstavi Julija Hoda.

Izjava

Prostori NOT se po svoji strukturi in načinu delovanja razlikujejo od navadnih galerijskih prostorov. Ker so umeščeni  v stanovanjske prostore Petre Varl, se je za obisk umetniških del potrebno najaviti in čas za umetniško udejstvovanje vnaprej rezervirati. Društvo NOT ponuja umetnicam štiri različne prostore. Prostor ODER je namenjen srečevanju umetnikov z občinstvom in lahko gosti informanse, showcase ali projekcije filmov. ATELJE DISKOTEKA je namenjen umetniškim delom in ustvarjalnemu procesu pa tudi druženju. Zadnji prostor, SOBA, je sestavljen iz spalnice, kopalnice, čajne kuhinje in balkona – tu lahko umetnice bivajo v času svojega ustvarjanja.

Izjava

Tokratni gostujoči projekt Dvakrat o času se tako kot društvo NOT ukvarja z dojemanjem in interpretacijo časa in umetnosti ter raziskovanjem stanja, v katerem se umetnik potopi v umetniško prakso ali gledalec v umetniško delo. Obe predstavljeni deli Ade Finci Teršeglav morajo obiskovalci poslušati in gledati v celoti in v zastavljenem vrstnem redu. Raziskovanje človeške izkušnje poteka časa je tako del koncepta umetniškega dela. 

Izjava

Prvo delo, izključno zvočni Račun za eno leto, je bil predstavljen v pritličnih prostorih hiše na Vodnikovem trgu. Umetnica v svojem delu raziskuje predvsem vlogo spomina. 

Izjava

Obiskovalci so se posedli okoli v krog postavljenih zvočnikov. Približno petnajstminutni posnetek polifonije spominov ene ali več oseb nas je kot kolaž osebne zgodovine popeljal v spomine minulega leta. Po koncu predvajanja posnetka je umetnica vsakemu obiskovalcu izročila račun z izsekom posnetka z enim spominom. Proces izbora in kombinacije spominov razloži umetnica. 

Izjava

Drugo delo, video, naslovljen Pet perspektiv, pa je bil predstavljen v zgornjem prostoru društva NOT. Polurni video so si obiskovalci ogledali v celoti, kot v kinu – s pričetkom in koncem predvajanja. Tudi video izhaja iz osebnega življenja umetnice in predstavi pet različnih spominov na smrt njenega očeta.

Izjava

Odločitev za video, ki sestoji zgolj iz barv, in odnos do vsebine pripovedi nam razloži umetnica.

Izjava

Zaradi načina delovanja društva in njihovega dojemanja časa ter umetnosti si projekta ni več mogoče ogledati. S tem nas društvo NOT usmerja k temu, da v njihovih prostorih na Vodnikovem trgu 5a svoj čas in umetnost interpretiramo drugače, kot smo vajeni v že ustaljenih institucijah. Za ogled prihajajočih projektov pa bo treba še počakati in se nato hitro prijaviti na proste termine.

Kulturne novice je pripravila vajenka Andraž. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.