(Para)metri percepcije

Kulturna ali glasbena novica
16. 6. 2016 - 15.10

Formalna akademska izobrazba na področju vizualne in fine umetnosti ne nudi dobre opore, ki bi umetnikom zagotovila prostor izražanja in ustvarjalnega razvoja. Prav zaradi tega je nastal beograjski umetniški kolektiv U10. Sestavljajo ga vizualni umetniki, ki so leta 2010 diplomirali na Beograjski akademiji likovnih umetnosti. Umetnike bolj kot sam način izražanja druži predvsem generacijska pripadnost. Povezuje jih to, da delujejo kot kolektiv, saj je v srbski kulturni realnosti kot posameznik težko delovati. Prav zato umetniki vodijo skupno galerijo in prirejajo skupne predstave. Z lastno samoorganiziranostjo so si izborili prostor za umetniški razvoj, danes pa so se nastanili še v Galeriji Vodnikove domačije Šiška in v Galeriji Gallery.

Podnaslov razstave je (Para)metri percepcije, o njem pa nam več razloži Petja Grafenauer, ki bo po razstavi vodila tudi oglede.

Izjava

Posamezni umetniki bodo vsak na svoj način pripovedovali zgodbe skozi lastni umetniški pristop.

Na (Para)metrih percepcije se bodo ob sedmih predstavili Sava Knežević, Iva Kuzmanović in Marija Šević. Ob osmih pa bosta svoja dela predstavila še Nemanja Nikolić in Lidija Delić, ki se bosta poigravala z razmerjem vizualne umetnosti in literature. Poleg osredotočanja na vsakdanjo realnost bosta povezovala še soočanje literarnega in likovnega izražanja. Tema eksotike bo vodilo pripovedi umetnice Isidore Krstić, osebnih odnosov pa se bo dotikala Nina Ivanović.

Ob razstavi pa bo predstavljen tudi projekt Galerijska četrt Šiška.

Izjava

Razstava bo na voljo za ogled vse do 15. julija.

Danes bodo v Trubarjevi hiši literature predstavljeni avtorji sodobne arabske književnosti. Dogodek bo obravnaval pregled pisateljev in njihovo umeščanje v politično in zgodovinsko območje. Predavanje bo vodil Grega Ulen, ki bo dela obravnaval in nekatera tudi bral v arabskem jeziku. Pričetek dogodka pa bo ob 18. uri.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness