Pazi, da se ne zbodeš

Kulturna ali glasbena novica
11. 3. 2022 - 15.10

V današnjih Kulturnih novicah se posvečamo podelitvi nagrade ženske o ženskah, ki jih posameznicam in kolektivom, dolgoletnim borkam za enakost, podeljuje Mesto žensk, društvo za promocijo žensk v kulturi. Dotaknile se bomo tudi antinagrade bodeča neža za najbolj seksistično izjavo leta, ki jo po glasovanju javnosti podeljujeta uredništvo portala spol.si in kolektiv feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore. Na koncu pa z Natašo Briški iz Metine liste nekaj besed namenimo še zastopanosti žensk v medijih.

Podelitev nagrade ženske o ženskah, ki jo je Mesto žensk letos podelilo tretjič, je potekala na mednarodni dan žensk v Stari mestni elektrarni. Urška Lipovž, zadolžena za odnose z javnostjo, predstavi dejavnost Mesta žensk.

Izjava

Med kar stopetdesetimi nominirankami so nagrado letos prejele dolgoletna lezbična aktivistka Suzana Tratnik, ženski pevski zbor Kombinat, Društvo SOS za ženske in otroke, žrtve nasilja ter zavod Koroška Pride, ki se bori za opolnomočenje skupnosti LGBTQ+ in je leta 2020 organiziral prvo parado ponosa na Koroškem. Nagrado so prejele tudi pravnice iz kolektiva Pravna mreža za varstvo demokracije. Članica komisije, Maja Peharc, razloži, kako so izbrale letošnje nagrajenke.

Izjava

Recenzija stripa BOTS, Based on the True Stories
 / 15. 12. 2021
Antinagrada bodeča neža pa se je letos podelila že deseto leto zapored. Zadnjo besedo je imela tudi letos zainteresirana javnost, ki se je 7. marca zbrala v klubu Gromka in med zadnjimi petimi  nominiranimi izjavami izbrala tisto, ki je letos pridobila nečastni naziv. Zmagala je izjava duhovnika Andreja Vončine, ki je bila objavljena v reviji Reporter 17. februarja 2022. Vončina po mnenju organizatork v svoji izjavi poniža ženske na nič več kot reproduktivne objekte. Izjava, v kateri Vončina razglasi, da profesionalni šport odvrača ženske od njihovega poslanstva in resnične svobode, je izredno ozkogledna in seksistična pripomba tiste vrste, za katere so organizatorke upale, da so že za nami. Maja Peharc, članica uredništva portala spol.si, predstavi še glavno idejo bodeče neže

Izjava

Nagrada ženske o ženskah priča o izjemnih ženskah in njihovih dosežkih na najrazličnejših področjih, bodeča neža pa o seksizmu, ki je še vedno prisoten v slovenskem medijskem prostoru. Del slednjega je tudi naša sogovornica, Nataša Briški, soustanoviteljica portala Metina lista, ki je namenjen osebam širokih pogledov in aktivnega duha. Briški vsako leto spremlja podelitev bodeče neže, meni pa, da je v zadnjem času tovrstnih izjav toliko, da bi morda morali to antinagrado podeljevati pogosteje. 

Izjava

Nataša Briški predstavi podatke ene od analiz o ženskah v slovenskih medijih, ki jih je Metina lista izvedla skupaj z mednarodno agencijo za spremljanje medijev na globalni in lokalni ravni, Kliping.

Izjava

Komentira Katja Kobolt
 / 8. 3. 2022
O mednarodnem dnevu žensk pa so si sogovornice enotne. To je dan, ko bi morali pozabiti na rože in raje obuditi spomine na boje za pravice žensk v zgodovini. Pravijo, da gre za praznik, ki to ni. Namesto praznovanja se je treba posvetiti boju in protestu za še nedosežen cilj enakosti spolov. Pridobitev te omogočajo nagrajenke na poti opolnomočenja in aktivizma že leta.

 

Kulturne novice je pripravila vajenka Brina.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.