Petkov luksuz

Kulturna ali glasbena novica

Pozdravljeni v zadnjih Kulturnih novicah tega tedna. V Galeriji Photon bo ob 19. uri potekala razstava fotografa Gorana Bertoka z naslovom Lakota. Avtor se v slikovni postavitvi posveča problematizaciji človeškega telesa, v ospredje sta postavljeni telesna krhkost in minljivost. Karakteristiki sta predstavljeni skozi prizmo zavestne odločitve za odrekanje hranilnim snovem in načrtni vstop v izkušnjo anoreksičnosti, kot so zapisali v opisu razstave. Razstava ne ponuja zgolj dokumentiranja stanja, temveč poskuša postavljati in odgovarjati na vprašanja o naravi lastne telesnosti ter o odnosa do telesa.

 

Koncept razstave nam opiše avtor Goran Bertok:

 

Izjava

 

Nadalje avtor o fotografskih elementih pove, da:

 

Izjava

 

O osredotočenju na nasilje ponovno Bertok:

 

Izjava

 

Premikamo se v Mestno galerijo Nova Gorica, kjer bodo danes otvorili razstavo Transgresije: prostor, meja, rob. Postavitev je nastala pod vodstvom kuratorja Marka Košana v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti. Zasnova opominja na problematiko regresije v nekoč že presežene nacionalistične kulturne vzorce, ki so ponovno vzklili v okolju družbene neenakosti neoliberalnega kapitalizma. Ob boku teh se ponovno manifestirajo navidezni zunanji sovražniki in potreba po zapiranju državnih mej.

 

Novice zaključujemo s 17. Luksuz festivalom poceni filma v Slovenski kinoteki, ki se začenja danes ob 21. uri. V tokratni ediciji, ki nosi naslov Re-vizija, si bo moč ogledati izbor kratkih dokumentarnih filmov mladih filmskih ustvarjalk in ustvarjalcev. Dela ponujajo priložnost za večstransko revizijo družbenega spomina, pripadnosti in identitete skozi prizmo intimnega in političnega pripovedovanja osebnih zgodb. V izboru so izraženi različni kinematografski elementi, ki ponujajo nove možnosti percepcije. O načinu izbire filmov smo povprašali festivalsko selektorico Sasho Ihnatovich:

 

Izjava

 

Formo kulturnih novic je pripravil vajenec Tadej.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.