PKK tudi v kulturnih logih

Kulturna ali glasbena novica
14. 3. 2013 - 14.10

Protikorupcijska komisija v teh dneh deluje tudi v kulturnih krogih. Komisiji za preprečevanje korupcije je bil namreč prijavljen postopek izbora direktorja Javne agencije za knjigo, ki je Aleša Novaka postavila na to funkcijo za obdobje petih let. Prijava temelji na sumu, da je bil javni razpis oddan zgolj zaradi formalnosti, mesto direktorja pa naj bi bilo vnaprej oddano. Aleš Novak je svojo prejšnjo pozicijo vršilca dolžnosti programskega direktorja Zavoda Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture, z letom 2012 z zaključkom projekta namreč zapustil. Sam sicer pravi, da so nekateri kandidati v imenu njegovega imenovanja vnaprej napovedali spor, sam pa kot kaže, v resnici ne izpolnjuje pogojev danih na razpisu. Pod to sodijo očitki, da ni strokovnjak na področju dela Agencije za knjigo in da nima najmanj treh let izkušenj s področja dela agencije.

 

***

Včeraj se je v Trubarjevi hiši literature odvilo predavanje Luke Zagoričnika o performativnosti zvoka.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Med drugim je problematiziral glasbo, ki je v današnji glasbeni industriji izpostavljena vse večji glasnosti že tekom produkcije. Problem pa ni v sami glasbi, ampak v medijih, ki nam to glasbo z vse večjo glasnostjo predvajajo in nam s tem posledično kvarijo sluh. Glasba, kot jo pojmujemo mi, je lahko za nekoga zgolj moteč šum. Vendar se vrnimo za trenutek ne h glasbi, ampak h zvokom, torej tonu, tišini in šumu, ponovno Luka Zagoričnik:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Nazadnje pa se je dotaknil tudi aktualnih protestov in šuma, ki ga le-ti povzročajo v našem prostoru:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

***

Še ena novica pa prihaja s področja polemik o zaprtju Kluba K4, navajamo: »Zaradi popolnega prevzema Kluba K4 ter Zavoda K6/4 s strani ene študentske poslanske skupine (Povezani), pri čemer sta onemogočeni kakršnakoli kontrola in transparentnost poslovanja ter programskega načrtovanja zavoda, kot tudi zaradi proceduralnih nepravilnosti pri imenovanju članov Sveta Zavoda, nekompetentnosti, medsebojnih sorodstvenih, prijateljskih in intimnih povezav članov novega vodstva ter njihove očitne povezanosti s konkurenčnimi komercialnimi subjekti, se je oblikovala pobuda za ohranitev Kluba K4. V ta namen je pobuda ob pomoči platforme Danes je nov dan oblikovala spletni naslov, na katerem je moč najti naslednje dokumente: programsko vizijo in strategijo novega direktorja Zavoda K6/4, odziv bivšega direktorja Zavoda K6/4 na širjenje neresnic s strani novega vodstva in - najpomembneje - naše zahteve in peticijo, ki jo lahko podpišete na spletnem naslovu http://danesjenovdan.si/k4.« Konc navedka.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.