Plečnik, zbudi se!

Kulturna ali glasbena novica
29. 5. 2019 - 15.15

Počasi bo treba tudi na kak dopust, na primer v tujino. V Karlovyh Varyh se bo od 28. junija do 6. julija odvil 54. filmski festival Karlovy Vary. Tam smo lahko videli že lepo število slovenskih filmov. V zadnjih letih na primer Uglaševanje Igorja Šterka o intimnih problemih nekega para; gledališko predstavo v filmu Ruševine Janeza Burgerja; voajersko-šovinistično Predmestje Vinka Möderndorferja; filmski kolaž Vztrajanje Mihe Knifica in druge.

Damjan Kozole [je na festivalu v Karlovyh Varyh nazadnje nastopil tri leta nazaj s filmom Nočno življenje. Ta opisuje noč, ki sumljivo natančno spominja na znane nočne prigode Saše Baričeviča z domačimi ljubljenčki. Zanj je prejel tudi nagradi za najboljšo režijo. Tokrat se je na festival uvrstil njegov novi film Sestri o odtujenih polsestrah iz Izole, ki sta med seboj izjemno drugačni, a sta prisiljeni živeti v istem stanovanju.

***

S starejšim filmom se bodo zvečer ponovno ukvarjali na Postaji DIVA v SCCA Ljubljana. Na rezidenčnem obisku imajo umetnostno zgodovinarko, kritičarko, avtorico in kuratorko Lawinio Rate. Ljubljano je obiskala v sklopu raziskovalnega projekta Materialnosti divergence. Filmski eksperimenti in feministična gibanja v Evropi od devetdesetih do danes. V okviru omenjene raziskave je avtorica pripravila kurirani video program iz arhivov Postaje DIVA, ki ga je poimenovala Hvalnica sanjam. Video umetnost devetdesetih. Avtorico smo povprašali o podrobnostih:

Izjava.

Video program Lawinie Rate bo predvajan danes ob 19. uri v Projektni sobi SCCA.

***

Iz naftalina so vzeli tudi Plečnikovega Jožo. Plečnikova hiša je v sodelovanju s študenti Naravoslovnotehniške fakultete pripravila razstavo, ki se v Plečnikovi hiši odpira danes ob 17. uri. Kakšen je bil proces postavitve, nam je povedala kustosinja Ana Porok.

Izjava.

Porok smo povprašali še o rezultatu razstave:

Izjava

***

No, še vest za ljubitelje Mestnega gledališča ljubljanskega: v prihodnji sezoni bodo skrivnostni. Ne pozabite, konec junija se gledališča zaprejo in uživali boste lahko le še naravno klimo in ulično gledališče.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.