Ples na tekstilu

Kulturna ali glasbena novica
Tekstilna razstava
29. 11. 2016 - 15.10

Današnji sončen dan je obarvan z na videz neuresničljivimi projekti. V Mali dvorani Španskih borcev se bo danes ob šestih odvil zanimiv plesni eksperiment Hanne Preuss, Jake Šimenca in Male Kline z naslovom Eros Tanatos. Ustvarjalci obljubljajo ekstravaganten dvoboj med življenjem in smrtjo ter polemiko vpliva erotike in pornografije na libido. To smatrajo kot pogumno dejanje, saj se jim zdi odkrivanje zgodovine intimne seksualnosti sizifovo delo. Presenetljivo je, da predstava traja le dvakrat po dvajset minut. O tem smo povprašali eno od avtoric, Hanno Preuss.

*Izjava se nahaja v posnetku.

Zmedla nas je napoved, da bo predstava preko stopnjevanja poskrbela za razvoj angažiranega gledalca, ki se zaveda, da je gledališče živo bitje. Zato smo tudi o tem povprašali sogovornico, Hanno Preuss.

*Izjava se nahaja v posnetku.

Še eden izmed inovativnih projektov, ki smo jih zasledili, se bo zgodil v galeriji Alkatraz. Razstava Drugi jaz, ki koncipira tekstilni pogled na raziskovanje identitete, se bo otvorila danes ob 20.00, ogledate pa si jo lahko do 16. decembra.

Ustvarjalca Jan Bejšovec in Anže Ermenc se niti pred niti med projektom nista fizično srečala, ampak sta projekt snovala le na portretnih šablonah drug drugega. Tako izdelkov nista poznala do same postavitve razstave. Ta zanimiv pristop nam je razložil angleško govoreči Jan Bejšovec, ki sicer prihaja iz Nemčije.

*Izjava se nahaja v posnetku.

Zaupal nam je tudi, da je bil vabila slovenske galerije za projekt zelo vesel, hkrati pa nam je odgovoril tudi, zakaj meni, da je Slovenija primerna lokacija za takšno razstavo.

*Izjava se nahaja v posnetku.

V luči te izjave pa se vračamo k slovenski kulturni politiki, ki jo je razburkal predlog o spremembah statusa samozaposlenih v kulturi. Proti tej spremembi se je danes poleg društva Asociacija angažiral tudi sindikat Glosa z Mirsadom Begičem na čelu. Menijo, da bo sprejem tega predloga povzročil zanikanje tehnološkega in civilizacijskega napredka naše družbe.

S pomočjo Aleša Mendiževca sta novice pripravila Anja Zidar in Benjamin Zajc.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness