Plesni premiki

Kulturna ali glasbena novica
21. 1. 2014 - 14.10

Izšla je nova številke revije Maska, poimenovana Premiki sodobnega plesa 1. Gre za dvojno številko, ki je skoraj v celoti namenjena plesu, drugi del pa bo izšel čez tri mesece. Ob izidu bo v Galeriji KULT3000 ob 19. uri s plesalci in koreografi Matejo Bučar, Katjo Legin in Gregorjem Kamnikarjem govoril Rok Vevar, ki je med pripravljanjem revije opravljal delo pomočnika odgovorne urednice. Na okrogli mizi bodo govorili predvsem o raziskovalnem in eksperimentalnem elementu sodobnega plesa, ki je po mnenju Roka Vevarja slovenske umetnike in še bolj plesalce premamil z ameriškim vrhuncem v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Premiki sodobnega plesa, kot se tudi imenuje nova številka revije Maska, se po Vevarjevem mnenju kažejo predvsem v postavljanju odrskih postopkov v prvi plan.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

V Galeriji KULT3000 pa bo jutri ob 10. uri dopoldne tudi tiskovna konferenca, na kateri bodo prisotni razpravljali o današnjih možnostih delovanja različnih ljubiteljskih kulturnih društev. Njihovo delovanje je z nižanjem sredstev s strani Ministrstva za kulturo že dlje časa oteženo, skrbita pa jih predvsem delovanje in obstoj v prihodnosti. Predstavniki Javnega sklada Republike Slovenije, Zveze kulturnih društev Slovenije in Direktorata za ustvarjalnost Ministrstva za kulturo se bodo s predstavniki Akademskega pevskega zbora Toneta Tomšiča in Akademske folklorne skupine Franceta Marolta poskušali približati odgovoru na vprašanje Kaj se dogaja na področju slovenske tradicionalne ljubiteljske kulture?

 

Danes zvečer ste vabljeni tudi v Kinodvor, ki bo v sklopu Leta kina premierno prikazal filma Sto psov režiserja Jana Cvitkoviča in Krik režiserja Janeza Burgerja. Premieri, ki si ju lahko ob 20. uri ogledate brezplačno, bosta prikazani v kontekstu desete obletnice produkcijske hiše Staragara, ki sta jo v letu 2003 z namenom neodvisne filmske produkcije ustanovila prav Cvitkovič in Burger. Od takrat dalje poleg kratkih, dokumentarnih in televizijskih filmov ustvarjajo tudi eksperimentalne, komercialne gledališke predstave in produkcije sodobnega plesa.

 

V Letu kina pa obletnico praznuje tudi Beneški filmski festival, ki ob svoji 70. ediciji velja za najstarejši mednarodni filmski festival na svetu. Okroglo obletnico bodo v Kinodvoru počastili s predvajanjem kratkometražnih filmov Venezia 10 – Future Reloaded. Gre za poklon Beneškemu festivalu, ki ga je s 60- do 90-sekundnimi filmi pripravilo sedemdeset svetovnih filmskih režiserjev. Pozvani so bili s strani festivala, vsi pa so imeli pri ustvarjanju popolno kreativno svobodo. Med njimi je tudi slovenski Jan Cvitkovič, ki je omnibus dopolnil s kratkim filmom I Was A Child. Film je bil sicer v Benetkah premierno prikazan že konec avgusta, vi pa si ga lahko brezplačno ogledate danes zvečer ob 21. uri.

 

Kulturne novičke je na praksi pripravila Romana.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.