Pljuni novicam u oči

Kulturna ali glasbena novica
18. 5. 2015 - 15.10

Tako se legendarni glasbeni in na nek način tudi prelomni kulturni pojav po imenu Buldožer sliši v zvoku in besedi - vprašanje, kako je Buldožer videti, pa je vprašanje razstave Prepovedano plakatiranje: zgodba o Buldožerju, ki se ob 40. letnici formiranja skupine in izdaje plošče Pluni istinu u oči odpira v prostorih galerije Photon in Kina Šiške. Kot pravi kustos razstave, Miha Colner, skuša razstava zajeti celostno vizualno podobo benda, ki je na glasbenem področju kot prvi realiziral plodovito kontra- in subkulturno vrenje na področju bivše države Jugoslavije.

* Izjava se nahaja v posnetku

Najti pa se seveda ni dalo vseh posnetkov, saj so Buldožer otroke kvarili v času, ko je cenzorsko institucijo še obvladovala država in ne ekonomija. Od tod tudi ime razstave, sposojeno od drugega naslova druge plošče, Zabranjeno Plakatirati.

* Izjava se nahaja v posnetku

Glede na to, da skuša razstava zajeti vizualni moment skupine, katere glasbeni prispevek k recimo temu razvoju alternativne kulture je jasno evidentiran, je vprašanje, kakšen in kolikšen prispevek predstavlja Buldožer na področju vizualne in performativne umetnosti.

* Izjava se nahaja v posnetku

Razstava se odpira ob večerni osmi uri, poleg razstave pa bo izšla tudi publikacija z arhivskimi gradivi Boruta Činča in teksti Igorja Bašina ter Momčila Rajina.

 

Dvanajst let pred formacijo skupine Buldožer, leta 1963, pa so na drugi strani železne zavese študenti umetniške akademije v Düsseldorfu z dvema akcijama inavgurirali izraz kapitalistični realizem. Na eni izmed akcij sta se v oddelku trgovine za pohištvo dva študenta postavila na bele podstavke in sama nemo sedela na dveh naslonjačih ter s tem postala razstavna predmeta. Izraz kapitalistični realizem naj bi tovrstne akcije ločil od sočasnih pojavov na eni ali drugi ideološki strani, na eni strani torej poparta in na drugi socialističnega realizma. Leta 1967 je umetnike zbral René Block in izdal grafično mapo, naslovljeno Grafika kapitalističnega realizma. Pod istim naslovom in pod taktirko Blocka se v Mednarodnem grafičnem likovnem centru odpira razstava, kjer bo poleg omenjenih grafik razstavljena tudi mapa Vikend. Ta je takisto v režiji Blocka nastala leta 1972 kot dodatni kovček k običajni potovalni prtljagi z umetninami, ki jih lahko zamenjamo za slike v hotelskih sobah. Eno izmed umetnin je prispeval tudi Joseph Beuys.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness