Po mejni črti

Kulturna ali glasbena novica
2. 9. 2013 - 14.10

Po poletnem oddihu so kulturne novice spet na valovih Radia Študent. Začenjamo s kratkim pogovorom z direktorjem že dvajsetega Exponta, Damirjem Domitrovićem, ki se je včeraj slavnostno odprl v ljubljanski operi. Po performansu Zlati dež je sledil kratki nagovor in nato še predstava Prešernovega gledališča Kranj, Močan rod. Najprej smo ga vprašali, kaj vse zajema Exponto kot festival uprizoritvenih umetnosti?

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Tema letošnjega festivala je Kje je meja, ponovno Domitrović.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Ker gre za 20. jubilejni festival, smo direktorja Exponta povprašali še o preteklih letih.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

***

Poglejmo pa še malo v glasbene vode. Današnji dan je obeležen tudi s 60. rojstnim dnevom avantgardnega glasbenika Johna Zorna. Nazadnje smo ga lahko najbližje videli leta 2009 na 50. jazz festivalu Ljubljana, kjer je nastopal kot osrednji gost. Tako kot deset let nazaj se je tudi za to okroglo obletnico odločil, da se bo odpravil na koncertno turnejo. Odre je začel zavzemati že maja na festivalu v nemškem Moersu, pred poletnim 'festivaljenjem' pa je v londonskem Barbicanu nastopil še z Mikeom Pattonom, Marcom Ribotom, Seanom Lennonom in drugimi. Morda se tudi tokrat lahko nadejamo koncertnega albuma s turneje. John, vse najboljše!

 

***

Današnji dan pa je popestril tudi dogajanje na Vrhniki. Klub Vrhniških študentov od danes pa do nedelje organizira gledališki festival pod imenom Cankarjada. Za začetek si bomo danes v klubu Zakon lahko ogledali Sartrovo igro Zaprta vrata, v režiji Sare Lucu. Do nedelje pa se nadejamo še vsega od stand-upa in pripovedovanja do ekshibicijske impro predstave ni klasičnega gledališča. V petek in soboto pa bodo postregli še s koncerti Ludovik Material in DJ N'Tokota ter Čomp in Dirty Sancheza. Vsi dogodki so brezplačni.

***

 

Posebno opozorilo: Zaradi začetka šolskega leta vam danes obisk knjigarn in antikvariatov zavoljo zdravja odsvetujemo! O tveganju in stranskih učinkih se posvetujte s starši šoloobveznih otrok!

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.