Podaljšano

Kulturna ali glasbena novica
19. 11. 2018 - 15.10

Drago poslušalstvo, Kulturne novice, ki nas bodo uvedle v še en sivi novembrski teden, bomo pričeli s ponovno izvoljenim županom prestolnice in njegovimi stičišči s področjem kulture. Ljubljana naj bi bila že v prejšnjih mandatih Zorana Jankovića po njegovem zagotavljanju nadvse kulturna, s čimer se je v sklopu vprašanja o kandidaturi Ljubljane za Evropsko prestolnico kulture leta 2025 tudi pohvalil na lokalnem volilnem maratonu Radia Študent prejšnji teden.

Naše glavno mesto naj bi bilo po Jankovićevem mnenju lahko vzor celi Evropi, saj mestni proračun namenja kar 11 odstotkov svojih sredstev prav kulturi. Kot primerjavo je navedel državni proračun z (nekulturnim) enim odstotkom. Ponovno izvoljeni župan je izpostavil 40 000 dogodkov, ki so na voljo meščankam in meščanom, od katerih jih je 70 odstotkov brezplačnih. Izpostavil je 250 prostorov z brezplačnim najemom, ponovil, da teče prenova Cukrarne, ter da so štiri tožbe z Rogovci že zaključene, torej preostanejo le še štiri. Denar za prenovo tovarne je v proračunu. “Vsi soglašate, da je treba narediti Rog v center za kreativne umetnosti, ne?” Ne, če vprašate trenutne uporabnike tovarne. Kakorkoli že, razkošna kulturna politika v naši prestolnici nadaljuje s kontinuiteto.

Bodoči odločevalci pa so bili včeraj naslovljeni s strani Inštituta za študije prekariata, društva Asociacije, zavoda En Knap in Kina Šiška. Omenjeni so namreč skupaj organizirali koncert “APEL! Za delo brez prekarnosti.”, ki je, kot je razvidno že iz njegovega naslova, pozival prekarke in prekarce k angažiranemu govoru o prekarnem delu. Ta se očitno lahko sproži preko kulturnih dogodkov, ki služijo kot platforma druženju, ki te vrste pogovorov sproži. O letošnjem Apelu smo povprašali Črta Poglajna, producenta omenjenega dogodka.

 

Izjava

 

Za na konec pa naj še razglasimo, da je Redakcija za kulturo in humanistične vede Radia Študent podaljšala rok prijav za avdicijo do 25. novembra! Torej vabljeni tudi vsi tisti, ki ste računali, da boste tekst spisali preko vikenda, pa vas je petek nepričakovano povozil. Na avdicija.rkhv@radiostudent.si pošljite sproščen življenjepis in recenzijo ali refleksijo oziroma komentar na kulturni dogodek ali izdelek.

Kot teaser za avdicijo dodajamo, da bodo vaši ponedeljki, ki bodo od sprejetja naprej začinjeni z redakcijskim sestankovanjem, pomembno vplivali na kvaliteto celega tedna, kar pomeni meseca, zaokroženo življenja.

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness