Podobe Balkana

Kulturna ali glasbena novica
11. 4. 2013 - 14.10

Če povzamemo Lacana o konstruiranju identitete, odnosu med subjektoma in načinu samospoznanja, lahko rečemo, da je Balkan obrnjena podoba Evrope. Brez Balkana Evropa ne bi imela svojega nasprotja in se ne bi imela na kaj opreti in se konstituirati. Balkanu rečemo tudi regija, ker ima tako manj slabih konotacij, a spet ostaja: mračna podzavest Evrope, njen nagon, potisnjeno, nezavedno. Stereotipov, da je Balkan barbarsko, neukročeno in divje območje, se je lotil Unesco in organiziral razstavo, ki naj bi prikazala Balkan v lepši luči.

Povod za razstavo "Podobe Balkana" v Narodnem muzeju je srečanje evropskih kulturnih ministrov. O samem pojmu Balkana smo vprašali enega izmed kustosov pričujoče razstave mag. Darka Kneza:

 

* Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Zanimalo nas je, kdo je vse sodeloval pri razstavi, ki je na ogled v Narodnem muzeju:

 

* Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Slovanske kulture so predmet pogovorov, raziskav, razstav, dogovorov. O čem točno so se pogovarjali včeraj na Brdu pri Kranju kulturni ministri iz regije in kaj je Forum slovanskih kultur, smo vprašali predsedujočo, Andrejo Rihter:

 

* Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Položaj slovanskih kultur in jezika v realnosti digitalnih tehnologij je bil torej tema včerajšnjega srečanja. Vemo, da je jezik živ medij, ki se nenehno spreminja, zato smo Andrejo Rihter vprašali o povezavi jezika in novih tehnologij:

 

* Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Za poglobljeno spoznavanje Balkana pa priporočam knjigo Katarine Luketić »Balkan: od geografije do fantazije«, ki bo te dni natisnjena v Zagrebškem Algoritmu. In če smo že v Zagrebu, na Balkanu torej, omenimo še, da se te dni osnoval »Fond za kulturo in umetnost na Balkanu«, ki bo združeval regijo. Slovensko ministrstvo za kulturo pa je projektu že dalo podporo.

 

Balkanske kulturne novice je pripravila Iva A. Boras

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.