Poezija in množice na Prangerju

Kulturna ali glasbena novica
8. 7. 2020 - 15.10

Včeraj ob devetnajsti uri se je na Novi pošti s konceptualno razpravo Poezija in množice začel festival Pranger. Okroglo mizo, na kateri so sodelovali igralka in pesnica Saša Pavček, pesnica in publicistka Nataša Velikonja in pesnik Sergej Harlamov, je vodil dr. Jernej Kaluža. Razpravo je odprl z vprašanjem, ali ima poezija, ki je bila nekoč razumljena kot medij za nagovor množic, danes še lahko takšno vlogo. Saša Pavček je zagovarjala stališče, da se umetniška iskrenost prilepi na resnico v drugih ljudeh in se tako na občinstvo prenese ne glede na to, kako veliko je. Nataša Velikonja je poudarila, da po njenem mnenju niti trg niti množica ne obstajata ‒ obstajajo le interesne skupine in skupnosti, med njimi pa boj za kulturno hegemonijo ali demokracijo. Tudi Sergej Harlamov je podprl to stališče in dodal, da poskuša v lastni pesniški praksi pokazati zaodrje samoumevnega govora in pokazati na partikularnosti, ki predpostavke skupnosti spodjedajo, a nas povezujejo z izkušnjo neznancev na drugem koncu sveta.

V drugi polovici je pogovor zavil k financiranju in konfliktnemu odnosu trenutne oblasti do umetnosti. Iz občinstva se je na to temo oglasil konservativni publicist Andrej Lokar, ki je v precej nestrpnem tonu vztrajal, da je subvencioniranje anomalija, ki spreminja umetnika v plačanca in ga odtujuje od njegovega dela.

Razmišljevalni cikel o položaju umetnic in umetnikov v Sloveniji
 / 9. 5. 2019
Vsi govorci so se po drugi strani strinjali, da je odnos države do umetnosti paradoksalen, Velikonja je strnila njihovo misel: “Če imamo državo, ki preferira en izraz, imamo totalitarno državo.”

Festival Pranger se v Ljubljani in Rogaški Slatini nadaljuje do 11. julija. Osrednji del festivala bodo kritiške razprave v Rogaški Slatini. Pri udeležbi javnih dogodkov upoštevajte navodila NIJZ in Ministrstva za zdravje, ki je danes omejilo zbiranje na deset ljudi.

 

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness