Pogled na otok

Kulturna ali glasbena novica
5. 6. 2019 - 15.10

V Izoli se danes že petnajstič pričenja filmski festival Kino Otok. Poleg do nedelje trajajočega filmskega programa, ne le v Izoli, temveč delno tudi v Kopru, Tolminu, Idriji, Sežani in Ljubljani, bodo program dopolnjevale tudi delavnice in predavanja, ki se bodo letos osredotočila na kostumografijo in filmsko masko. Izven okvira festivalskih dogodkov bo filmski program Otoka spremljala tudi kritiška delavnica “Ostrenje pogleda” v organizaciji revije Kino! Eden izmed dveh vodij delavnice, filmski teoretik Robert Kuret, je opisal specifike festivala Kino Otok.

Izjava.

Robert Kuret je predstavil zanimivosti letošnjega programa.

Izjava.

Kuret je povedal še nekaj besed o delavnici Ostrenje pogleda, ki jo vodi.

Izjava.

Z otoka se selimo v jamo. Literarni festival Vilenica, ki se bo sicer odvijal v septembru, je razglasil, da je prejemnik njihove literarne nagrade srbski pisatelj Dragan Velikić. Ta je bil gost festivala Vilenica že pred natanko 30 leti, po izidu svojega proznega prvenca Via Pula. Od tedaj je bilo v slovenščino prevedenih pet njegovih romanov in esej. Slovenski avtor v središču letošnjega festivala bo sicer pesnik Esad Babačić.

V galeriji P74 bo danes moč videti izbor sedmih video del hrvašekga konceptualnega umetnika Daliborja Martinisa, ki se z videom ukvarja že od poznih šestdesetih let dalje, ko se je video pojavil ne le kot nov medij, temveč kot globalno umetniško gibanje. Martinis v svojih videih uporablja diverzije medija in gledalca opozarja na imanentna protislovja. Pod naslovom Nestabilne podobe, nestabilni časi bo mogoče videti njegova najpomembnejša dela zadnjih štiridesetih let, od zgodnje eksperimentalne faze do novejših del, ki uporabljajo YouTube material na temo ukrajinskega majdana.

Z današnjim dnem se začenja tudi edinstveni 14. Praški kvadrienale scenskega oblikovanja in prostora, ki raziskuje področje scenografije, kostumografije in gledališke arhitekture ter omogoča predstavitve raznovrstnih praks scenskega oblikovanja velikega dela svetovne gledališke produkcije. Slovenijo bo predstavljala instalacija Ukrivljen prostor, nastala pod kuratorstvom Barbare Novakovič Kolenc.

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness