Poglej, Kino Otok

Kulturna ali glasbena novica
Foto: Natalija Gajić
28. 8. 2020 - 15.10

V Izoli ta teden poteka šestnajsta edicija mednarodnega filmskega festivala Kino Otok. Izbor filmov se na različnih lokacijah po mestu predvaja že od torka zvečer, trajal pa bo vse do nedelje.

Tudi ta festival se je, tako kot mnogi drugi dogodki, ki predvidevajo skupno udejstvovanje ter druženje, soočil z marsikatero oviro pri izvedbi. Direktorica festivala Tanja Hladnik pove, da so morali aprila svoje že izdelane načrte zelo hitro prilagoditi novemu stanju. Poleg novih prizorišč, ki omogočajo spoštovanje ukrepov za varovanje zdravja, so iskali tudi načine, kako kljub omejitvam števila gledalcev program predstaviti čim širši publiki. Spremembe v programu je predstavila selektorica filmskega programa Varja Močnik.

Izjava

Tudi lokacije so se morale prilagoditi novim razmeram in zahtevam. Tako se glavno prizorišče ne nahaja več na Manziolijevem trgu, temveč v letnem kinu Arrigoni, ki je od centra nekoliko oddaljen. Močnik komentira menjavo lokacije.

Izjava

Z menjavo lokacije pa so manj zadovoljni v sekciji Video na plaži, pri kateri jim dovoljenja za predvajanje kratkih filmov na dejanski plaži ni uspelo pridobiti. Izbor filmov v kinu Odeon lahko vsak večer spremlja le 27 ljudi, medtem ko je prejšnja leta na plaži program spremljalo med 100 in 150 ljudi. Situacijo komentira Matevž Jerman, eden izmed selektorjev programa te sekcije.

Izjava

Pridobivanje dovoljenj za izvajanje javnih kulturnih prireditev v okviru Kino Otoka je bilo kompleksno, Hladnik natančneje obrazloži, zakaj je bilo temu tako.

Izjava

Prepoved javnih kulturnih prireditev je tudi sicer močno vplivala na filmski sektor, v katerem je uspeh filma odvisen od premiernega predvajanja, prav tako pa se na sceni ne obdrži dolgo. Močnik obrazloži, kako je to dejstvo vplivalo na oblikovanje programa Kino Otoka, in doda, kakšen je splošen odziv obiskovalcev.

Izjava

Z nekaj upanja pa komentira povezovanje, ki je zaznamovalo slovenski kulturni sektor v epidemiološki sliki podrejenih časih.

Izjava

Tudi če se ne nahajate v Izoli, imate filme iz selekcije Kino Otoka še vedno možnost videti, za konec poudari selektorica programa:

Izjava

 

Fotografija: Natalija Gajić

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness