Politične videoigre

Kulturna ali glasbena novica
13. 5. 2015 - 15.10

 

V virtualni histerizaciji vsega možnega seveda ne gre mimo videoiger in obsesivnega gaminga, ki je predvsem na Daljnem Vzhodu prerastla v športna tekmovanja in groteskna oblačenja v svoje najljubše junake. Medtem pa se videoigre nikoli zares niso vzpostavile kot umetnost. V ta prazen prostor je posegel italijanski razvijalec iger in umetnik, Paolo Pedercini. S svojim projetkom Molleindustria ali meha industrija vpleta politično-družbeni angažma v videoigre od leta 2003. Na današnji interaktivni razstavi ob 20.00 v Aksiomi pa bo možno pogledati in igrati kratke igre, nastale med letom 2004 in 2014, podnaslovljene s problematiko dela- All work, no play. Pedercini je sprva spregovoril o navezavi in povezovanju z mainstream industrijo videoiger, predvsem v ZDA, kjer tudi sam živi:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kakšen pa je pravzaprav učinek, ki ga s svojim projektom želi doseči:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Med drugimi igrami, ki bodo predstavljene, je spregovoril tudi o Unmanned, ki bazira na dronih. Igro so igrali tudi ameriški vojaki, predvsem pa se osredotoča na problematiko, videno iz stališča žrtev. Izpostavil pa je še igro Phone Story, ki je doživela konflikt z Applom:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Nadaljni vpogled v žalostno narativni svet pa vam danes ponuja Kinodvor s premiero Pogled tišine ob 20.30 v prisotnosti režiserja Joshue Oppenheimerja. Po The act of killing je Oppenheimer tokrat predstavil drugo plat zgodbe z ogledi posnetkov umorjenih v Indoneziji v šestdestih letih prejšneha stoletja in soočenje enega izmed bratov žrtev z njegovimi morilci. Projekciji bo sledil pogovor z režiserjem.

 

V Kinu Šiška pa se ob 17.00 nadaljuje cikel Novi kulturni politiki naproti – vztrajno in dosledno na temo Centralizacija/decentralizacija kulturne politike. Pogovor, ki ga bo moderiral direktor Kina Šiška Simon Kardum, bo potekal v organizaciji društva Asociacija, Kino Šiška in revije Razpotja s podporo Radia Študent. Govora bo predvsem o stanju kulture v posameznih slovenskih regijah, kakšne so njihove specifike in izzivi ter ali so lokalni programi usklajeni z nacionalnimi in kakšna je vlogo Ministrstva za kulturo pri financiranju kulturnih programov in projektov. Ob približevanju k boljši kulturni politki v celotni Sloveniji bodo prisostvovali po en predstavnik iz javnih institucij in en iz nevladne organizacije iz vsake mestne občine.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness