Politike branja

Kulturna ali glasbena novica
24. 4. 2017 - 15.10

Danes je 24. april 2017. Čeprav se tudi zahvaljujoč dolgočasnemu vremenu zdi, da se nič ne dogaja, v preteklosti ni bilo zmeraj tako: 24. aprila 1184 pred našim štetjem naj bi, po podatkih tradicionalistov, padlo antično mesto Troja. Za nesmrtno slavo starogrškega polisa je poskrbel Homer z epoma Iliada in Odiseja. Nekateri zgodovinarji in arheologi pa menijo, da sta bila Iliada in Odiseja le izmišljeni književni deli, ki sta temeljili na dogodkih med jonsko kolonizacijo Male Azije. Njun namen naj bi bil v prvi vrsti utrjevati narodno zavest med kolonizatorji.

 

S 24. aprilom je povezan tudi izid neke druge knjige, ki je po svoje pretresla zemeljsko oblo. Leta 1923 je namreč Sigmund Freud na Dunaju objavil delo Das Ich un das Es, Jaz in Ono, s teorijo o jazu, nadjazu in idu. Freud je, kot vemo, z razvojem psihoanalize dosegel svetovni uspeh in postal eden najpomembnejših mislecev 20. stoletja.

 

Dan torej kar kliče po razmisleku o tem, kakšen pomen imajo v naših življenjih knjige in kakšno znanje nam prinašajo. In to ne le navadnim smrtnikom, ki radi berejo ali beremo, temveč tudi tistim, ki imajo na naša življenja realen vpliv in moč v dobrem in v slabem. Na Vodnikovi domačiji v Šiški se bo tako odvijal pogovor o tem, kaj branje pomeni slovenskim politikom. Na pogovoru, ki ga bo vodila Jedrt Jež Furlan, bosta svoja razmišljanja poleg urednice in sociologinje Nede Pagon delila tudi dva nekdanja ministra: Uroš Grilc, nekdanji minister za kulturo, in Gregor Golobič, nekdanji minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. O politiki, komunikaciji in branju smo se pogovarjali z Urošem Grilcem.

 

Doktorirali ste iz Derridaja. V enem izmed svojih spisov Jacques Derrida zapiše, da sta tako prijateljstvo kot demokracija kategoriji, ki še nista prisotni in sta tako podvrženi občutenju pričakovanja. Koliko so si za eno in za drugo pripravljeni prizadevati naši politiki?

*Izjava

Na današnji pogovor sta povabljena dva tako rekoč nekdanja politika. Koliko je v resnici razvita bralna pismenost med politiki? Je mit, da je bila zadnja knjiga, ki jo je prebral marsikateri politik, Pod svobodnim soncem, resničen?

*Izjava

In po vašem mnenju ne storijo dovolj.

*Izjava

Kulturne novice je spisala Zala.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.