Ponedeljek, stvar branja

Kulturna ali glasbena novica
15. 4. 2019 - 15.10

»Branje je uveljavljanje svobode in soustvarjanje boljše družbe,« je geslo, pod katerim se na današnji dan začenja Prepišno uredništvo, festival bralne kulture in teden odprtih vrat LUD Literatura, ki se tokrat predstavlja pod naslovom Izborjena izbira. Očitno je, da literarno umetniško društvo to leto skuša nagovoriti vprašanje svobodne izbire literarnih del, po katerih bralci dandanes posegamo. Kaj pomeni bralčeva avtonomija, njegovi estetski kriteriji, in v kolikšni meri je prav ta kvaliteta posredovana oziroma vsiljena s strani kulturne politike, šolskih sistemov ter urednikov založb, ki si nadevajo oznako strokovnosti, je glavna problematika tokratnih festivalskih dogodkov. Kdo je tisti, ki nam vsiljuje pojme, kot so kvalitetna, šund, dobra ali slaba literatura, kako se izbirajo literarna dela, ki jih vidimo na trgu? Več o dogodku nam pove organizatorka festivala Veronika Šoster.

Izjava

Kateri temi se bo na festivalu namenilo največ pozornosti?

Izjava
V kakšni formi se bodo dogodki odvijali, nam spet razloži Šoster.

Izjava

Prepišno uredništvo se je otvorilo danes z novinarsko konferenco, na kateri so predstavili avtorje, ki so bili pred kratkim objavljeni v zbirkah Prišleki, Stopinje, Novi pristopi in Labirinti. V kakšni formi bo potekalo, nam razloži organizatorka.

Izjava

Začetek festivala se bo zvečer v nizki start postavil z večernim popivanjem ob dobrem vinu in prigrizkih. Tako se bo s polnim trebuhom in okajenimi koraki odvijal vse do petka tega tedna.

Današnji ponedeljek svoj literarni zagon nadaljuje z obilico literarnih večerov, med drugim bomo lahko v Trubarjevi hiši literature prisluhnili poeziji grškega pesnika Tanosa Gogosa, ki svoje pesniške obrate kombinira z glasbenimi in atmosferskimi vložki. Z njim se bo v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev pogovarjal pesnik in umetnostni zgodovinar Jure Vuga. Pogovor se bo osredotočal na grško poezijo, na pesnikovo razmerje med grškim vsakdanom in bogato kulturno preteklostjo, ki jima zapisana beseda predstavlja presečišče, nasprotje in zlitje. Prav na današnji večer, ob sedmi uri.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness