Ponedeljkov ulov

Kulturna ali glasbena novica
2. 3. 2020 - 14.53

“Skiper mi je odvrnil: ‘s punco v ekipi ne bomo prehiteli nobene druge jadrnice’. Takrat sem se odločila, da prijavim popolnoma žensko ekipo v jadralno regato okoli sveta.”

Izjavo smo pobrali iz dokumentarnega filma Jadralke, katerega premiera bo danes ob 17. uri v Kinodvoru v okviru mladinskega filmskega programa Kinotrip. Dokumentarec pripoveduje zgodbo Tracy Edwards, pobudnice prve povsem ženske jadralne ekipe, ki je leta 1989 odjadrala eno najtežavnejših svetovnih regat - Whitbread Round the World Race. Današnjo premiero bo z obeleževanjem prihajajočega mednarodnega dneva žensk povezal pogovor po predstavi, ki ga Kinodvor pripravlja skupaj z Društvom za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk. V njem se bosta moderatorki Kinotripa skupaj z gostjama - Teo Hvala iz Mesta žensk ter Marijo Štremfelj, članico prve jugoslovanske povsem ženske alpinistične odprave v Himalajo - posvetili tematikam premagovanja družbenih stereotipov, vztrajnosti, poguma in sestrstva. 

Po besedah članice ekipe Kinodvora Anje Banko je posebnost filma, da njegovo klasično formo intervjujev s Tracy Edwards in drugimi članicami ekipe dopolnjujejo arhivski posnetki s same jadrnice Maiden med njeno potjo okoli sveta. 

Izjava.

Film se v družbeni kontekst vpenja predvsem s pomočjo medijskih odzivov takratnega časa, pa tudi današnjih intervjujev s sotekmovalci ter novinarji, ki so takrat poročali o regati. 

Izjava.

***

Ko smo utrujeni od jadranja, pa se lahko okrepčamo s svežimi ribami. Nocoj bo v galeriji DobraVaga ob 19. uri otvoritev skupinske razstave iz cikla Sveže ribe s podnaslovom Risba. Delno kurirana prodajna razstava vključuje avtorje različnih generacij - od 2. letnika Akademije za likovno umetnost in oblikovanje do že uveljavljenih umetnikov -, ki jih druži uporaba risbe kot dela njihove umetniške prakse. Po besedah Ree Vogrinčič sta s sokuratorko Laro Mejač skušali v razstavo vnesti razpon različnih slikarskih tehnik ter osebnih poetik. 

Izjava.

Kontekst risbe v slikarstvu ima vase vrisano tudi časovnost - recimo na hitro narisano skico, ki naj bi vodila v druge likovne tehnike. Vogrinčič nam je pojasnila, kako se časovni aspekt risbe na različne načine manifestira v razstavljenih delih.

Izjava.

Risba pa signalizira tudi neko neposrednost, neko kracanje, neko gesto, s katero risarjeva roka pušča vedenjske sledi na delu. Risbo lahko povežemo z umetnikovim podpisom. 

Izjava.

 

Foto -  Razstava Sveže ribe - Risba  | Foto - Urška Boljkovac | Vir - FB stran Dobra Vaga

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness