Poročilo s prizadetih območij

Kulturna ali glasbena novica
16. 9. 2015 - 15.10

Včeraj so potekale predstavitve dosežkov vlade Mira Cerarja po prvem letu delovanja in v okviru teh predstavitev je dosežke ministrstva za kulturo predstavila ministrica Julijana Bizjak Mlakar. Na začetku je bilo moč slišati že večkrat ponovljeni uspeh ministrstva, da je v letu 2015 ohranilo proračun na enaki ravni, kot je bil, bravo, potem pa so sledili konkretni projekti, med katerimi so očitno najpomembnejše obnove različnih stavb:

* Izjava

Po drugi strani je zanimivo mnenje ministrice glede sodelovanja z deležniki v kulturi, neodvisnimi producenti in zainteresirano javnostjo:

* Izjava

Slednja izjava je zanimiva tudi ali predvsem zato, ker je ministrica doživela že kar nekaj pozivov k odstopu s strani različnih akterjev v kulturi. Recimo tudi pismo, ki ga je Društvo slovenskih pisateljev nedavno naslovilo na ministrico, v katerem postavlja enajst zahtev, na koncu pa zapiše: »Od ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar pričakujemo, da v primeru, če ji znotraj vlade ne bo uspelo uresničevati in uresničiti naših zahtev, sprejme ustrezno odločitev in odstopi.«

Na tiskovni konferenci pa ni bilo prav veliko govora o vladnih rezih v kulturo, napovedanih za prihodnji dve leti. Kot je znano je za leto 2016 predvidenih 17, za leto 2017 pa kar 19 milijonov evrov manj za kulturni resor. Nacionalni svet za kulturo je včeraj zavoljo tega za ponedeljek sklical izredno sejo, ki jo bo oblikoval kot protesni shod. Na sejo sta vabljena tudi premier in finančni minister, ob vsemu skupaj pa se poraja vprašanje, komu pravzaprav ni jasen pomen kulture in kdo se bori za sredstva v kulturi, če morajo različne institucije in stanovska združenja razlagati pomen kulture finančnim odločevalcem. Mar ne bi moralo ministrstvo za kulturo samo imeti dovolj pogajalskih argumentov in jasno vizijo, da si izpogaja več sredstev. Zakaj je v pismu, ki ga DSP naslovi na ministrico in jo na koncu pozove k odstopu, pred tem treba zapisati: »Naše zahteve so podpora ministrici, da bo z njihovo pomočjo lahko uveljavljala in uveljavila nujno potrebne spremembe,...« Na vprašanje, kdo bo odgovoren za morebitno znižanje sredstev v kulturi, nam bo skušal odgovoriti predsednik Nacionalnega sveta za kulturo, Metod Pevec:

* Izjava

V ponedeljek se toreja obeta protestna, izredna seja nacionalnega sveta za kulturo, nas pa je zanimalo, tudi v zvezi s prvo izjavo, zakaj je bila sprejeta odločitev za tako radikalen korak:

* Izjava

In tako lahko predvidevamo, da bomo, v kolikor se bo ta trend nadaljeval, tudi čez dvajset ali petdeset let ob predstavitvi dosežkov vlade poslušali skorajda iste dosežke, kot smo jih slišali v prvi izjavi ministrice. Obnovili smo to in obnovili smo ono. Tukaj lahko vidite lepo obnovljeno steno objekta, ki je nekoč skrbel za represijo, malo naprej pa je objekt, obnovljen z denarjem, namenjenim za kulturo, kjer lahko gledate vojaško zgodovino. Pa program? Ah, tega smo že davno tega opustili.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness