Post-pustne rošade

Kulturna ali glasbena novica
27. 2. 2017 - 15.10

Dragi poslušalci in poslušalke Radia Študent, današnje kulturne novice začenjamo z novico o predčasnem odstopu Alje Predan z mesta dolgoletne umetniške direktorice Festivala Borštnikovo srečanje.

Priznana slovenska dramaturginja, prevajalka, urednica in teatrologinja je vodstvo največjega slovenskega gledališkega festivala prevzela leta 2009. V teku mandata je Borštnikovo srečanje postavila na mednarodni gledališki zemljevid.

Položaj zapušča po sedmih letih neprekinjenega dela v mariborski Drami, sporazumno odločitev za njen odhod pa je potrdil tudi Danilo Rošker, direktor SNG Maribor. Po pisanju  Večera naj bi odstopu  botrovali “krogi v mariborskem teatru, ki jim Predanova, ki je Borštnikovo srečanje dokončno postavila na gledališki zemljevid in ga prepoznavno internacionalizirala, ni več pogodu”. Obrazložitev, kdo so ti mariborski gledališki krogi, smo prejeli kar od Alje Predan.

IZJAVA

V kakšnem stanju pa se trenutno nahaja festival Borštnikovo srečanje?

IZJAVA

Odstop ni tako nepričakovan, saj je bilo napetosti čutiti že ob zadnjem festivalu. Kljub temu pa nas je zanimalo, ali je odstop samoiniciativen ali pa so k njemu botrovali še drugi.

IZJAVA

Kdo ali kaj so te zvezde? Odgovor bi lahko prepustili le domišljiji. Pa ne bomo: za mnenje, kdo bi se lahko skrival za masko mariborskih gledaliških krogov, smo povprašali tudi direktorja SNG Maribor, Danila Roškarja.

IZJAVA

Ne moremo pa se izogniti sinočnjemu prisrčnemu incidentu, ki je prekinil monotonost blišča ob podeljevanju najprestižnejših nagrad filmske industrije,  oskarjev. Fay Dunaway in Warren Beatty sta že prebrala ime nagrajencev in za najboljši film razglasila Deželo La La. Takoj za tem, ko so se jima prvotni nagrajenci že pridružili na odru, pa so podelitev nemudoma ustavili in razglasili pravega zmagovalca, film Mesečina. Navkljub napaki in začasni zadregi pa to ni prekinilo kičaste in bogotne napihnjenosti te vsakoletne podelitve.

Kulturne novičke je za vas nabrala Mojca.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.